Patnáct kandidátů do sněmovny bylo vyškrtnuto. Mimo jiné dva lidovci

19.10.2017 18:38

Praha 19. října (ČTK) – V nadcházejícím boji o poslanecké mandáty zbylo 7 524 kandidátů. Od srpnové registrace jich ubylo 15, oznámil dnes Český statistický úřad. Kandidátky opustili mimo jiné čtyři adepti Sportovců, tři Realisté a tři zástupci Bloku proti islámu, ale také dva lidovečtí kandidáti.

Patnáct kandidátů do sněmovny bylo vyškrtnuto. Mimo jiné dva lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Přesto na kandidátkách zůstal rekordní počet adeptů na poslance. Na jedno křeslo ve sněmovně tak připadá 37 zájemců. Nejméně kandidátů bylo v historii samostatné České republiky při předčasných volbách v roce 1998, kdy lidé vybírali poslance ze 3 621 kandidátů.

ČSÚ očekává, že výsledky hlasování budou k dispozici z většiny okrsků v sobotu ve večerních hodinách podobně jako v minulosti, uvedla na dotaz ČTK mluvčí ČSÚ Petra Báčová. Zpracování výsledků bude podle ní záležet především na kvalitě a rychlosti práce okrskových volební komisí. Nikdy nelze vyloučit to, že některé okrsky v důsledku zjištěných chyb a nutnosti přepočítávání předají výsledky později.

Statistici se podle mluvčí na shromažďování a zveřejňování výsledků hlasování připravili komplexně. „Kromě jiného se opakovaně testují programy, databáze a přenosy dat a kontroluje se funkčnost prezentačního systému,“ uvedla Báčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…