Patnáct set, to ne. Učitelé nedostali tolik, kolik čekali

13.01.2012 7:46

Platy českých učitelů se narozdíl od původních očekávání nezvedly o slibovaných 500 až 1500 korun, ale průměrně pouze o dvě až tři stovky. S informací přichází páteční Právo. Za tak nízký nárůst mohou škrty v rozpočtu, ministerstvo financí totiž oproti očekáváním resortu školství dalo méně peněz, než bylo slibováno.

Patnáct set, to ne. Učitelé nedostali tolik, kolik čekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Peníze měly být kantorům přidány zvýšením tarifů, které dokonce schválila vláda. Ministr financí Kalousek nakonec Dobešovu ministerstvu neuvolnil tolik peněz, zdálo se však, že se potřebné čtyři miliardy najdou úsporami na samotném ministerstvu školství, což se patrně asi nepodařilo. Alespoň ne v potřebné míře.

Od ledna se také mění zavedená praxe, kdy byli učitelé ohodnocování podle odpracovaných let. O zařazení učitelů do platových stupnic budou nyní namísto věku rozhodovat ředitelé škol. Tento krok někteří částečně uvítali, protože budou moci být kantoři odměňování podle kvality, a nikoliv výlučně podle odučených let. Zásadně proti tomu však protestují školské odbory.

V loňském roce vymohl ministr školství Josef Dobeš zvýšení nástupních platů mladých učitelů. Hrubý základ se tehdy ze 14 500 zvýšil na 20 tisíc korun, připomíná Právo.

reklama

autor: rp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…