Patří ti to, Hašku, za to bratříčkování s Nočními vlky. Matěj Hollan dal po volbách průchod radosti

10.10.2016 22:04

Jihomoravský kraj zažil v posledních volbách do jisté míry zemětřesení. Sociální demokrat Michal Hašek ztratil lesk muže, který ví, jak si získat přízeň voličů v regionu, a skončil až třetí. Kromě ANO prohrál i s lidovci. ČSSD v kraji ztratila 12 mandátů a bude mít jen 11 zastupitelů. Matěj Hollan z hnutí Žít Brno, které společně s TOP 09 získalo čtyři mandáty, má za to, že to Haškovi patří. Schytal to prý i za bratříčkování s ruskými Nočními vlky.

Patří ti to, Hašku, za to bratříčkování s Nočními vlky. Matěj Hollan dal po volbách průchod radosti
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

Základní cíl těchto voleb je podle Hollana splněn, Michal Hašek už nebude hejtmanem. Hollan s hnutím Žít Brno a TOP 09 na tom mají podíl. Doufá, že na kraji bude teď hnutí pracovat stejně, jako pracuje pro Brno. „Jsou tady některé pro Jihomoravský kraj, Brno a další obce velmi zásadní věci, na kterých je potřeba pracovat. Tak doufám, že se skutečně pracovat bude, jak to předvádíme ve vedení města Brna,“ říká současný náměstek brněnského primátora v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Po Haškovi prý přijde někdo nový, kdo udělá pořádek. Hašek si prý za svůj pád může sám. „Byl to on sám. Jeho politika je založena na neustálé lži, mlžení, fiktivních tiskových mluvčích, Nočních vlcích a proputinovské orientaci. Vypadá to, že to přestalo mnoho lidí bavit, a ten jeho propad je obrovský,“ nešetřil Haška Hollan.

Celý rozhovor naleznete zde.

Pravda, i teď dostal dosavadní hejtman přes osm tisíc preferenčních hlasů, takže má stále dost příznivců, ale už jich není zdaleka tolik, jak byl zvyklý před osmi či čtyřmi roky. V budoucnu se navíc Hašek může do nejvyšších pater krajské politiky vrátit. Hollan mu podle vlastních slov neupírá právo usilovat o politickou moc, a budou-li si to voliči přát, získá ji. To je v pořádku.

Pro kraj podle Hollanova názoru volby dopadly dobře, protože Hašek neuspěl, ale předvolební kampaň ukázala, že TOP 09 už jaksi netáhne. „Myslím si, že TOP 09 společně s námi uspěla. Ukázalo se, že značka TOP 09 není úplně nosná, ale díky nám se do zastupitelstva dostala. Máme čtyři mandáty, buď se budeme podílet na vládnutí v kraji, nebo skončíme v opozici. V tuto chvíli jsou možné obě varianty,“ připouští.

Pár slov poznamenal i k zásadám územního rozvoje kraje. Jihomoravský kraj byl posledním krajem, který je neměl. Staré zastupitelstvo zásady na poslední chvíli zásady schválilo, ale Hollan dokument považuje za nezákonný, pročež počítá s tím, že je někdo napadne u soudu. Lepší by však bylo, kdyby na žalobu nedošlo a nové vedení kraje dostalo čas k nápravě situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…