Pavel Bém k Opencard: Já ani nevěděl, že se vypisuje nějaké výběrové řízení

19.09.2016 8:51

Především o kauze Opencard diskutoval moderátor internetové televize DVTV Martin Veselovský s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem.

Pavel Bém k Opencard: Já ani nevěděl, že se vypisuje nějaké výběrové řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Martin Veselovský se nejdříve zeptal, zda je správně, že bývalí primátoři Prahy Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček byli podmíněně odsouzeni. Bém odpověděl, že něco takového by nepřál ani svému největšímu nepříteli.

Bém na svém facebookovém profilu přiznal, že za projekt Opencard nese díl politické odpovědnosti, ale tvrdí, že „nikdy jej neměl v gesci“.

Veselovskému řekl, že to, že před soudem seděl Hudeček se Svobodou, je asi správně, protože byli souzeni za své rozhodnutí. Poukázal na to, že toto rozhodnutí se stalo dva roky po jeho odchodu z funkce.

Celé video je ZDE

Rozhodnutí, za které byli exprimátoři odsouzeni, hodnotil Bém už v době, kdy padlo, jako špatné. Prý to uváděl na svém facebookovém profilu i v Hospodářských novinách.

Výběrové řízení mohlo proběhnout

„Za prvé, že je to zadání z ruky, a za druhé, že to je zadání firmě bez výběrového řízení, které mohlo proběhnout, protože v té době už platily jiné smluvní vztahy s firmou Haguess. Bylo možné výběrové řízení zadat tak, aby v něm obstála třetí firma,“ tvrdí Bém.

Veselovský ale poukázal na to, že z roku 2007 jsou tady odposlechy, ve kterých Bém mluvil o jiných výběrových řízeních s Romanem Janouškem. „A zavdávalo to mnoho příčin k tomu si myslet, že jste výsledky výběrových řízení konzultoval právě s ním,“ namítl Veselovský.

„To se strašně pletete. Příběhy takzvaných odposlechů jsou příběhy virtualizované reality. Je kolem toho několik soudních sporů, ve kterých já jsem přesvědčen, a zatím to tak vypadá, že mně dají za pravdu, že se jedná o nějaké falzifikáty nebo sestříhané reality, které vytváří obraz, že někdo něco řídí. A ona to nebyla pravda. Za druhé, já jsem nikdy žádná výběrová řízení, která by se týkala Prahy, s panem Janouškem neřešil. I ty zfixlované odposlechy deset let staré, které veřejnost v uvozovkách zná jako Bémovy odposlechy, tak hovoří nikoliv o výběrovém řízení na nějakou zakázku pro firmu, která by něco dělala pro Prahu, ale hovoří o tom, kdo má šanci být v Praze šéfem krajské pobočky zdravotní pojišťovny. Kterou vůbec neřídí Praha. Se kterou ekonomicky město Praha nemá nic společného,“ uvedl Bém.

Byl jsem amatér, možná diletant

Veselovský také namítl, že v oné době byl pocit, že projekt Opencard nefunguje tak, jak by měl. Přitom před soudem sedí Svoboda s Hudečkem. „Vy jste nedělal chyby v tom projektu?“ zajímalo Veselovského. Bém řekl, že před soudem nemůže sedět, přestože by si to někdo mohl přát. „Já jsem velmi průměrný, či spíše podprůměrný znalec moderních informačních technologií. Já používám počítač, Facebook a to je tak asi všechno. Jinými slovy já jsem nestál za zadáním projektu Opencard. Já jsem jej ani nikdy neřídil ani nemohl řídit. V tomto ohledu jsem amatér či možná i diletant. Takže to vždy byla odpovědnost jiných ministrů té pražské vlády,“ zdůraznil Bém.

Přiznal ale, že hlavou Prahy je primátor, takže politickou odpovědnost nese. „Když se ptáte, zda cítím odpovědnost za chyby, nerad to přiznávám, ale musím říct, chyby se staly. Například se stala velká chyba, že jsme si neošetřili licenční podmínky při tom prvním výběrovém řízení. Ale mám-li být upřímný, já ani nevěděl, že se nějaké výběrové řízení vypisuje,“ uvedl Bém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…