Pavel Bém na ČT ostře diskutoval s náměstkem Hudečka z TOP 09. Dohadovali se o tunelu Blanka

08.07.2014 23:02

Bývalý pražský primátor Pavel Bém před televizními kamerami prohlásil, že tunel Blanka byl ve stavební části téměř hotov již v roce 2010. Zásadní zdržení pak podle jeho názoru přineslo hned několik faktorů, mimo jiné i údajná nečinnost jeho nástupců. A co se týče notného prodražení projektu v řádech miliard, podle Béma nelze u tak složitého projektu koukat na sto milionů sem, sto milionů tam.

Pavel Bém na ČT ostře diskutoval s náměstkem Hudečka z TOP 09. Dohadovali se o tunelu Blanka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

Otevření pražského tunelu Blanka se znovu odkládá, a to na duben 2015. Tentokrát tím politicky utrpí především aktuálně vládnoucí TOP 09. Lze ale po řadě odkladů říci, že k otevření ve slibovaném termínu opravdu dojde? O této otázce v úterních Událostech, komentářích České televize diskutovali bývalý pražský primátor za ODS Pavel Bém a náměstek primátora Jiří Nouza.

Stavebně bylo téměř hotovo už za mě, poznamenává Bém

Úplně první termín otevření Blanky směřoval již do roku 2011. Dnes se ale hovoří o druhém dubnu 2015. „Když tak složitou stavbu neřídíte, nekontrolujete a ještě ji zastavíte, pak si nemůžete myslet, že ji otevřete mávnutím kouzelného proutku,“ podotkl Bém, s tím, že i za něj došlo k řadě chyb velmi komplikované stavby. Chci vám říct to, že v roce 2010 bylo dokončeno 95 % stavební části projektu,“ pokračoval exprimátor.

„To je nesmysl," reagoval na slova exprimátora Nouza s tím, že technologická část, která se stavební částí souvisí, je velmi náročná. TOP 09 prý stavbu jednoznačně řídí. V Bémově éře se prý smlouvy nezařizovaly řádně v souladu se zákonem o hlavním městě Praze.

Bém však oponoval, že je takřka nevídané, že se několik let o stavbě diskutuje a v jistém okamžiku se dokonce zastaví. Radní Nouza přitom podle Béma aspoň trochu věci rozumí, ale to nelze říci o dalších členech vedení Prahy. Soud navíc podle Béma konstatoval, že smlouvy jsou platné a dnes se podle nich staví i platí. Tunel Blanka je o tolik dražší, že došlo ke čtyřem propadům tunelu a bylo třeba užít více betonu, více železa. Stejně tak bylo třeba pracovat s nově přijatou legislativou. „Já jen chci říci, že u tak složité stavby nelze v horizontu deseti let dodržet původní rozpočty. Já bych se netrápil tím, jestli je to o sto milionů korun víc nebo míň,“ poznamenal závěrem Bém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…