Pavel Bém se ozval ve věci Opencard

15.09.2016 12:01

Do polemiky s redaktorem Lidových novin Martinem Zvěřinou se pustil exprimátor Prahy Pavel Bém (ODS). V dnešním vydání reagoval na páteční Zvěřinův sloupek, v němž se komentátor rozohnil nad rozsudkem nad primátory Hudečkem, Svobodou a spol.

Pavel Bém se ozval ve věci Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Jak si Bém všímá, Zvěřina v pátečním sloupku označil za lháře a pranýře hodný nezávislý soud. „Pan Zvěřina totiž moc dobře ví (a s ním zřejmě i celá redakce babišovských LN), kde je pravda a spravedlnost, když bez uzardění a s přesvědčením tvrdí: ‚Odsouzení jsou zjevně nevinní‘,“ zmiňuje Bém. Zvěřina dle exprimátora Béma rozsudek nad pražskými primátory označil za výsměch spravedlnosti. Souzeni měli být podle něj ti, kdo patálii s Opencard způsobili. 

„Autor dokázal na několika málo stovkách znaků ukázat svou naprostou zaslepenost, zaujatost a kreativní práci s fakty (nerad někoho obviňuji ze lži, i když v tomto případě by to nebylo na škodu). Prokázal, že není schopen překonat svoje osobní předsudky a dát přednost objektivitě faktů. Prokázal neuvěřitelnou lenost, totiž to, že ani do spisu či skutečných fakt nenahlédl a od boku ‚vystřelil‘ svůj definitivní ‚poslední‘ soud,“ zkritizoval jej Bém.

Nedávný rozsudek se podle Béma týká souboru několika zakázek v celkové hodnotě přes 73 milionů bez DPH, které rada hlavního města Prahy pod vedením tehdejšího primátora Svobody zadala v režimu JŘBU (jednací řízení bez uveřejnění – lidově „z ruky“) firmě Haguess.

„A to poté, co zrušila předchozí otevřené výběrové řízení, ve kterém nabídla ta samá firma cenu násobně nižší. De facto tedy tehdejší rada zrušila otevřené výběrové řízení, ve kterém vyhrála jedna firma, aby později zadala stejné firmě stejnou zakázku, jenom výrazně dražší. Oproti ‚bémovskému‘ provozu kartového centra Opencard se tímto brutálním a netransparentním rozhodnutím zvýšily provozní náklady kartového centra 7,5krát,“ podotkl Bém s tím, že toto vše se odehrálo v roce 2012 a neměly na to žádný vliv smlouvy podepsané údajně jím.

„Navíc neustálé vymlouvání se na nevýhodné smlouvy z minulosti neobstojí i z jiného důvodu. Byla to rada pod mým vedením, která v roce 2010 po několika nezávislých auditech uzavřela s firmou Haguess dodatek ke smlouvě, který upravoval licenční podmínky a umožňoval tak vstup dalších subjektů do správy Opencard. Pro JŘBU a zakázku ‚z ruky‘ tedy nebyl reálný důvod,“ dodává.

Zvěřina podle něj jen vytváří situaci ad absurdum, za niž by se nemusel stydět ani mistr absurdního divadla Alfred Jarry se svým otcem Ubuem. Závěrem svého textu Bém uvedl, že nezpochybňuje, že u projektu Opencard došlo k dílčím chybám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…