Pavel Novotný: Putin je prase. Kubera mě teď sere. Babiš je vychcánek. Vaši diváci jsou kreténi. Miloš žere a chlastá jako oni, je jejich

26.06.2019 15:55

Dvě hvězdy českých médií i politiky za jedním stolem. Bývalá europoslankyně a dnes znovu novinářka Jana Bobošíková jako tazatelka a někdejší „dělník bulváru“, dnes starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný jako zpovídaný.

Pavel Novotný: Putin je prase. Kubera mě teď sere. Babiš je vychcánek. Vaši diváci jsou kreténi. Miloš žere a chlastá jako oni, je jejich
Foto: Repro Facebook
Popisek: Starosta Pavel Novotný v Topol Show

„Proslul mimo jiné i tím, že používá sprosté výrazy a ukázal holý zadek,“ představila Bobošíková hosta. „Hezký medailonek, Jano,“ poděkoval Novotný.

Anketa

Máte rádi Zdeňka Svěráka?

7%
68%
hlasovalo: 29150 lidí

Prvním tématem byla Trikolóra, nový politický projekt, který již odčerpal několik politiků ODS. Novotný věří, že „houfně“ straníci k mladému Klausovi přecházet nebudou. „To hnutí poměrně zaboduje, získá v příštích volbách 3,8 procenta,“ prorokoval Trikolóře. ODS se podle něj nemusí této strany obávat.

Pak chválil předsedu Fialu za slova: „takových už bylo“, pronesená na adresu Trikolóry. „Je to chytrý postoj. Pan předseda Fiala moc dobře ví, co říct a kdy,“ ocenil. Jako odborník na komunikaci by řekl to samé.

„Já jsem Vaška Klause vždycky měl celkem rád,“ vyznal se. I když se prý názorově neshodnou v ničem, tak je velmi vtipný společník. „Nemáme z toho radost, že to Vašek udělal, ale tak nějak jsme s tím počítali, když jsme ho vyhazovali,“ dodal ódéesák.

Pokud jde o program, tak Klaus podle něj předstírá, že je větší euroskeptik, než je ve skutečnosti. „Něco jako vy,“ popíchl bývalou europoslankyni a kritičku bruselského establishmentu Bobošíkovou.

Klaus je podle něj „chytrý člověk, který dobře ví, co říká, takže další populista“. Novotného baví to pozorovat. „Je to tak pravičácká rétorika, až je mi odporná,“ dodal.

Pak hnutí Trikolóra rozebral z pohledu odborníka na marketing. Více se mu prý líbí marketing hnutí ANO, Trikolóra podle něj spíše „dělá, co může“. Všiml si, že Václav Klaus váží každé slovo a snaží se mít marketing propracovaný. „Líbí se mi to, jako profesionál ho musím pochválit,“ ocenil Václava Klause. Všiml si, že po odchodu z ODS Klaus junior trochu zmírnil rétoriku, kterou k sobě dříve poutal pozornost. Hovoří jasně a přesně ví, na jaké skupiny cílit.

„Na to, že nemá Prchala a dělá to na koleně, tak to dělá velice dobře,“ uzavřel marketingový rozbor Václava Klause a jeho projektu. Bude za to podle Novotného odměněn tím, že získá 3,8 procenta, do Sněmovny se nedostane, ale dostane miliony na státním příspěvku.

Klaus si také pochvaloval, že má v Trikolóře pěkné ženy. „Vůbec na tom nezáleží, to tak možná v Itálii,“ ušklíbl se starosta. Podstata podle něj je „mít dobrého markeťáka“. Uznal, že dámy v Trikolóře skutečně oplývají půvabem, až na jednu, která je prý „ošklivá jak Roman Berbr“.

Vizuální stránka Trikolóry je podle něj zajímavá. Novotný nesnáší útoky na Václava Klause kvůli jeho vzhledu a svým způsobem jej obdivuje, že neváhá nastavovat svou tvář a vůbec se netrápí tím, jak vypadá.

Celkově ale podle Novotného na vzhledu v politice nezáleží. „Podívejte se, jaká jsem já zrůda, a dělám starostu v Řeporyjích,“ usmál se na Bobošíkovou.

Pak Novotný začal vysvětlovat svou podporu pro Milion chvilek pro demokracii.

„Stranou toho, že jsme si toho Babiše zvolili, tak je to samozřejmě čiré zlo,“ vysvětloval kořeny svých sympatií. Líbí se mu, že lidé proti tomu vycházejí do ulic, a líbí se mu i způsob, jakým je to organizováno. Oceňuje i dramaturgii demonstrací.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš bude premiérem až do konce tohoto volebního období?

96%
4%
hlasovalo: 26630 lidí

Babiš, v podstatě „zloděj a vychcánek“, podle něj soustředil takovou moc, že je důležité proti tomu protestovat. „I když samozřejmě dopadnou jak sedláci u Chlumce,“ zklamal posléze chvilkaře.

A i když Prchala jako marketingového experta vychválil, tak prohlášení o tom, že lidi šli na koncert, bylo podle něj velmi neuvážené.

Bobošíkovou zajímal jeho pohled marketéra, zda Milion chvilek používá marketing a manipulaci, nebo je to hnutí autentické a spontánní. Novotný místo odpovědi vypálil: „Zpochybňování toho všeho je typická rétorika médií, jako je to vaše.“

Když se Bobošíková ohradila, že se pouze ptá, tak Novotný ještě přiložil. „Je to rétorika médií vašeho typu a názor vašich čtenářů, takže názor kreténů,“ pravil. Bobošíková mediálního experta taktně upozornila, že televize nemá čtenáře, ale diváky. „Tak diváky, ale jsou to vesměs pitomci,“ opáčil Pavel Novotný.

Podle něj Milion chvilek není nijak organizovaný, je spontánní. „Já nevím, jestli jste někdy organizovala demonstraci, chtěl bych vás vidět,“ utrhl se pak na Bobošíkovou. Takže hnutí je podle něj spontánní, ale „nepřekvapuje mě, že pitomci naskakují na tuto rétoriku“.

Milion chvilek podle něj „není uměle hnaný práškama“ a stejný nesmysl je, že by jeho lídr Mikuláš Minář mířil do politiky.

„Je to spontánní. To je oficiální stanovisko městské části Praha-Řeporyje,“ dodal starosta na vysvětlenou.

Novotný se při své mediální kariéře často zabýval šoubyznysem. Takže Bobošíkovou zajímalo, co podle jeho názoru přivádí umělce na pódia demonstrací. „Je to podle mě strašná chyba,“ myslí si Novotný. Uznává, že drtivá většina z vystupujících umělců jsou „rozumní lidé“, kteří to asi myslí upřímně. Organizátoři demonstrací si to ale podle něj bohužel neuvědomují, jak to působí směšně.

„Ten póvl, co oni se snaží oslovit, na ty umělce není zvědavej,“ obává se.

A pak se přiznal: „Já když tam vidím tu Čvančarovou, tak mi to taky přijde směšný. Že mají ti umělci pravdu, to je jedna věc. Ale my s těmi pitomci, co volí Babiše nebo Okamuru, musíme především trpělivě mluvit, nemůžeme je urážet tak jako pan Novotný,“ radil. Tito lidé si podle něj neuvědomují, že jsou obětí klamu, a štve je, když jim to umělci z demonstrací, byť pravdivě, říkají.

„Připustit si, že jsem kretén, kterej osm let volil Okamuru, no tak to se člověk může jít zabít,“ vysvětloval odpor veřejnosti proti umělcům z Václaváku a Letné.

„Kdybych já byl pořadatel, tak bych hned na štábu řekl: Už žádní umělci, hlavně ta Čvančarová,“ radí Mikuláši Minářovi.

Podle něj to nakonec poškodí i samotné umělce. „Vždycky se u toho zesměšní a nic nového nezískají,“ vysvětlil.

Opozice se podle něj má akcí účastnit. A Novotný nechápe, proč jim je pořád vyčítáno, že „jedou jen antibabiše“. Novotný nechápe, co jiného by měli „jet“. A pokud jde o demonstrace, tak ty by podle něj měl podporovat „každý slušný člověk“ bez ohledu na stranickou legitimaci.

Anketa

Je vám sympatický Mikuláš Minář?

8%
92%
hlasovalo: 28090 lidí

ODS, zejména pan „budoucí premiér Fiala“, podle Novotného i mimo demonstrace proti Babišovi skutečně pracuje a dává otevřeně najevo, co si o něm myslí.

„Je prostě správně říci, já s tím nesouhlasím. Bez ohledu na stranickou příslušnost. To je o charakteru, paní Bobošíková,“ podíval se přísně na moderátorku. I umělcům, včetně Jitky Čvančarové, se podle něj musí nechat, že charakter mají.

Od antibabiše pak přešel k Babišovi. Premiér už podle něj občas viditelně nezvládá tlak, který se na něj valí. „Tuhle bouchnul jak ta islandská sopka,“ glosoval, načež se neúspěšně pokusil islandský název vyslovit. V takových situacích, které nemá Marek Prchal pod kontrolou, podle Novotného dochází ke kolapsům. Marketingové oddělení ANO to podle něj musí velmi trápit, protože se toho objevuje čím dál více. Na druhou stranu Novotný oceňuje, že když Andrej Babiš ve své osobitosti takový lapsus spáchá, tak marketingové oddělení jej obvykle velmi dobře dokáže uhasit. Ukazuje se prý, že Babišův tým je skutečně špičkový. „Takový bych přál každému populistovi a vychcánkovi,“ dodává.

Demonstrace na Letné (rozhovor byl natáčen ještě před nedělí) bude podle něj „přísná“ a tým Babišových poradců velmi prověří. Nejvíc premiérovi podle Novotného hrozí tlak ze zahraničí. Takže odhaduje, že se mu to „tak do roka sesype“.

Milion chvilek naopak vypadá, že vydrží. Peněz mají podle Novotného dost.

Bobošíkovou zajímalo, co si Pavel Novotný představuje pod pojmem „sesype se to“, zda předčasné volby, nebo něco jiného. Novotný si skutečně myslí, že předčasné volby přijdou.

„Ještě nás čeká takové zvláštní období, kdy ti socani vypadnou a naskočí Okamura. Ten bude chvilku ministr školství, a ten váš oblíbenec z politbyra, Vojta Filip, bude ministr zahraničí, a pak se to sesype. Myslím, že se dočkáme předčasných voleb. Tak už aby byl pan Fiala premiérem,“ těší se.

Pavel Novotný si představuje Tomia Okamuru na ministerstvu školství

Zmínka o ČSSD Bobošíkovou přivedla k dotazu, co si myslí o marketingu, politice a celkovém působení kdysi největší strany v zemi, která teď projíždí jedny volby za druhými.

„Teď řeknu něco, čím si uškodím u kavárny,“ začal odpověď někdejší dělník bulváru. Má prý osobně celkem rád předsedu Hamáčka. „Ten chlap je v mimořádně těžké pozici. Jednou o tom napíše mimořádně zajímavé paměti, paní Bobošíková, vzpomeňte si na mě,“ doporučoval.

Pokud jde o ČSSD, byl velmi kategorický: „Ta strana je na přístrojích, ta strana umírá.“ Někteří členové, třeba Jaroslav Foldyna, už podle něj zjevně „berou dráhu“. Poslední chybou podle něj je, že sociální demokraté i v agónii podporují Andreje Babiše. To jim však nepomůže, Novotný odhaduje trvání současné koalice „tak na měsíc, měsíc a půl“.

Sociální demokracii podle něj už není pomoci, takže skončí. Což je v případě nejstarší strany v zemi samozřejmě škoda. „Už i ta krysa Foldyna opustila potápějící se loď, to je neklamné znamení, že je konec,“ usuzuje.

Králem politického marketingu je podle Novotného jednoznačně hnutí ANO. Jeho marketéři prý předvádějí politický marketing na skutečně světové úrovni. „Já znám ten tým celý. Znám Vořecha, znám Hanče, znám Máru Prchala. To jsou špičky v oboru,“ chválil. Proto má větší pochopení pro voliče ANO než pro voliče Okamury. Tak špičkovému marketingu, jaký Prchalův tým provádí, je prý velmi těžké odolat.

„Tak se podívejte, co Babiš říká a co z toho splní. Kde je ta hala pro tu Sáblíkovou?“ uvedl pro příklad. Babišovou politikou je ve skutečnosti „čistý a krystalický populismus – dělání pitomců z lidí“. Andreji Babišovi po každém lapsu nejen neklesnou preference, ale ještě mu naopak stoupnou, což je totální marketérský majstrštyk. „On by asi musel znásilnit jedenáctiletý dítě, aby mu klesly preference,“ zamyslel se někdejší dělník bulváru.

Jako příklad si vzal nedávnou „švýcarskou“ kauzu. „Strašně se mi líbí, jak zahráli toho syna. Na tom vidíte, čeho všeho jsou schopni a jak jsou šikovní,“ vykládal.

„Jsou vynikající, jsou dokonalí.“

Sám si prý od Marka Prchala nechal radit s komunální kampaní v Řeporyjích. A když se tam skutečně stal starostou, tak se jej upřímně zeptal: „Marku, proč lidi toho hajzla pořád volí?“ A odpověď marketingového génia hnutí ANO zněla: „Lidi mají rádi pořádek a on ho dělá, on vymetá tu mrvu.“ Stejnou radu měl i pro něj: „Pavle, měj v těch Řeporyjích pořádek.“

Po necelém roce konstatuje, že „Prchal měl ve všem pravdu, je to génius“.

Druhou věcí podle něj je, k čemu tato genialita přispívá. „Třicet procent zdegenerovanejch obyvatel,“ konstatoval Novotný zklamaně.

Bobošíkovou zajímalo, zda existuje strana, která marketing nepotřebuje. „Ne, bez marketingu jste dneska v pytli,“ odpověděl Pavel Novotný. Kdo jej podceňuje, tak na to sejde. Konkrétně se zmínil o Pirátské straně, která pokud si rychle nesežene špičkové marketingové odborníky, tak ze své současné úrovně rychle spadnou. „Tato strana by teď měla najmout své Prchaly,“ myslí si.

Chápou to prý i začínající strany, jako je Trikolóra. Ta podle Novotného vůbec nepostupuje špatně, i když to vzhledem k fázi vývoje samozřejmě musí dělat na koleně.

Bobošíková pak předložila Novotnému žebříček nejpopulárnějších politiků a zajímalo ji, čím bodují. Pavel Rychetský na prvním místě je podle Novotného především důvěryhodný, a to spíše z titulu své funkce. „Je solidní, seriózní, nekrade,“ shrnul jeho popularitu.

Na druhém místě v průzkumu byl prezident republiky. „Důvěra v Miloše Zemana je pro mě něco nevysvětlitelného,“ kroutil hlavou expert. Jediné, co jej napadá, je vymezování venkova vůči Praze. „Mně připadá ubohé ho volit,“ dodal. Ne proto, jak se prezident prezentuje, ani vzhledem k jeho „vystupování v rozporu s národními zájmy“. Hlavní důvod je dle Novotného jinde: „Připadá mi to šílené vzhledem k jeho zdravotnímu stavu.“

V čem je tedy prezident populární? „Miloš je lidovej, žere tlačenku jako oni, chlastá jako oni, Miloš nekrade, Miloš je jejich.“

Třetí byl v průzkumu premiér Babiš, čtvrtý pak předseda Senátu Jaroslav Kubera. „Ten mě v poslední době pěkně sere,“ zhodnotil spolustraníka starosta z Řeporyjí. Jinak je ale prý jedním z lidí, kvůli kterým Novotný v ODS zůstává. „Kubera je lidovej člověk, je to mimořádně úspěšný komunální politik, a je to taky člověk, díky kterému kouřím v kanceláři. Díky,“ mrkl do kamery.

Kuberu má prý rád. Základem jeho popularity je, že „říká věci tak, jak jsou“. Kubera nekličkuje, pracuje pro lidi. Fascinuje jej také, jak si v Teplicích dokázal udržet popularitu i bez velkých investic a drahých „pomníků“. „Je to můj vzor v komunální politice,“ uzavřel Novotný.

p>

Pokud jde o světové politiky, má Novotný jasno: „Génius je Putin. Má kolem sebe asi spoustu Prchalů. Je to můj vzor, ten člověk je génius.“

To však neznamená, že by ruského prezidenta obdivoval: „Putin je, samozřejmě, naprostý prase. A já bych nablil do obličeje každému, kdo schvaluje jeho činy, kdo k němu vzhlíží, kdo za ním jezdí na vojenský přehlídky. Pohrdám tím člověkem tak, že snad ani nikým nemůžu pohrdat víc. Ale je to génius,“ uzavřel.

„Dělají to fantasticky. Jak zvládli tu Ukrajinu, to sebevědomí, se kterým šikanují okolní svět, jak rozesírají Evropskou unii a serou úplně na všechno, to je neuvěřitelný. Tam musí sedět snad sto Prchalů,“ myslí si.

Putinem ale pohrdá a chtěl by prezidenta, který mu to dokáže říci také.

Vstup do ODS byl pro Pavla Novotného vyústěním jeho myšlení. „My jsme doma vždycky byli klausovci, já vždycky volil ODS. Pak mě oslovilo místní sdružení, a protože mi ta strana byla vždycky sympatická, tak jsem vstoupil,“ vysvětlil.

A důvod, proč se do politiky zapojil aktivně? „Mám rád Řeporyje, jsem lokální patriot. Ale to mi ti vaši pitomci stejně nebudou věřit,“ mávl rukou směrem ke kameře.

V pohledu Jany Bobošíkové prý v tu chvíli zahlédl nedůvěru, což okomentoval: „Ale já jsem ve vás taky nikdy neměl důvěru, takže je to jedno.“

Anketa

Kdybyste byli poslanci, jak byste příští týden hlasovali o nedůvěře vlády?

hlasovalo: 28627 lidí

Ale jednou se mu prý Jana Bobošíková líbila. „Jak jste dělala tu bobovizi, tak to jsem vám schvaloval. Tam jste měla pravdu vy, a ne ti ostatní.“

Pak se rozpovídal, jak už před volbami v Řeporyjích dosavadní starostka věděla, že on vyhraje. „Taky koukala na House of Cards, takže věděla, že jsem to připravoval dva roky,“ vysvětlil. Podezíravě se prý ptala, o co mu jde, a on upřímně odpověděl: „Já mám rád Řeporyje, paní starostko.“ Vzhledem k tomu prý jako starosta nemůže nic ukrást.

Bobošíkovou několik minut nepustil ke slovu, a tak si jej následně vychutnala:

„Kromě starosty Řeporyjí jste znám jako člověk, který se obnažuje na veřejnosti a používá vulgární výrazy.“ Novotný se tomu velmi podivil, následně připustil, že má moderátorka pravdu.

Kromě toho Bobošíkovou zaujalo, že Novotný sám sebe představuje jako „havloidního solitéra v ODS“. Co to znamená?

„Já mám v sobě dušínovský smysl pro spravedlnost,“ vysvětlil Novotný sebevědomě.

Bobošíkovou zajímalo, zda tedy Václav Havel byl Mirek Dušín. „Já vím, že to byl opilec a šukálista, prosím vás,“ rozčílil se nad jejím dotazem. A dodal, že „tohle určitě ti vaši pitomci chtějí slyšet, že podváděl manželku Olgu, že byl ochlasta“.

Bobošíková vrátila debatu k havloidnímu solitéru, načež Novotný uvedl, že naše země neměla většího člověka, než byl Václav Havel.

Pokud jde o jeho havlovství, Novotný nejprve do kamery vzkázal „teď si, vy pitomci, zacpěte uši“ a pak pronesl, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Pokud by žil Václav Havel v čase anexe Krymu, určitě by prý řekl: „Toto je anexe cizího území, vy ruská prasata.“ Okamžitě by začal vyzývat mezinárodní společenství k zásahu a začal s Karlem Schwarzenbergem podporovat tamní disent. „A ten náš pitomec tam jede na přehlídku a dá si cigárko s Lavrovem,“ mávl znechuceně rukou.

„A přesně proto obdivuju Václava Havla a mám ho pověšeného nad sebou v kanceláři,“ uzavřel výklad.

Bobošíkovou pak zajímalo, jaký je postoj k Václavu Havlovi v ODS, což Novotného z neznámého důvodu rozčílilo. „Vy mi něco podsouváte. Já jsem si nakoukal čtyři hodiny vašich diskusí, nejsem tak hloupý, a používáte stejný finty jako lidi na zastupitelstvu, tyhlety podsouvačky. V komunální politice fungují velmi dobře, dororučuju vám je, až vás konečně někam zvolí.“

Bobošíkova nehnula ani brvou a zopakovala dotaz.

Novotný tedy začal odpovídat: „Já se odlišuju tím, že asi nejsem takový pravičák, jak jsem si o sobě dlouho myslel. Já jsem si během svého soucítění s uprchlíky a čtení Houllenbequa uvědomil, že nejsem až tak radikální pravičák. Je zvláštní si to v pětatřiceti uvědomit, ale jsou pitomci, co volí Okamuru a neuvědomí si to ani v šedesáti,“ dodal.

Je prý středový politik, konzervativní liberál, a má štěstí, že je v tak tolerantní straně, jako je ODS.

Jinak souhlasí s Petrem Fialou, že ODS je jedinou stranou, která může porazit Andreje Babiše a také jej porazí.

Pokud jde o případnou koalici s hnutím Trikolóra, Novotný odmítl o ní spekulovat. „Nikdy k ní nedojde. Jsou, paní Bobošíková, věci, které se nestanou.“ A jednou z těch věcí je to, že by hnutí Trikolóra prošlo do Poslanecké sněmovny. A tuto svou prognózu zpečetil zvoláním: „slyšeli jste slovo boží.“

ODS se podle něj bude muset „skamarádit s Piráty“, třetím do koalice budou Starostové, protože další strany nemají moc dobré vyhlídky, že by příště do Sněmovny prošly. On sám prý jde v Řeporyjích příkladem a s Piráty má koalici.

Je to prý občas těžká spolupráce. „Oni jsou to mimozemšťané, jsou úplně z jiných galaxií, ale budeme se muset kamarádit.“

Zkušenost s Piráty hodlá využít, až jednou bude předseda strany. „Které?“ vytřeštila oči Bobošíková. Ujistil ji, že to bude ODS, protože není přeběhlík. „Jednou budu předseda ODS, samozřejmě,“ ujistil a vyzval Bobošíkovou, ať o tom nepochybuje. A nabídl jí místo v tiskovém odboru stranické centrály.

Budu předseda ODS. Nepochybujte, paní Bobošíková

Pak se debata přesunula ke komunální politice v Řeporyjích. Nakonec Novotný prozradil, že starostenský plat je tak špatný, že si k němu musí přivydělávat. Proto lidem radí s krizovou komunikací.

Kvůli tomu pro něj prý neexistuje pracovní doba. „Chyt jsem včera vandala, co kopal do zastávky, jen proto, že jsem pracoval ještě ve dvě hodiny ráno,“ uvedl pro příklad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…