Pavel Novotný chtěl Magorovu ulici. Tak úplně mu to nevyšlo

21.02.2020 7:19

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) se ve své obci rozhodl pojmenovat ulici po básníkovi, publicistovi a výtvarném kritiku Ivanu Jirousovi, známém pod přezdívkou Magor. Novotný v aktuálním díle Extrémního starosty na Mall.tv shrnul, jak to s „Magorovou“ ulicí dopadlo. Následně ukázal i záběry z happeningu, kde se rozjel. „Držte hubu, buďte rádi!“ pronesl na akci k mladému publiku a doplnil, že by také mohli „dostat obuškem“. A prozradil, z čeho „málem zešílel“.

Pavel Novotný chtěl Magorovu ulici. Tak úplně mu to nevyšlo
Foto: Repro tv.iDnes.cz
Popisek: Pavel Novotný v pořadu Rozstřel

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí
K přejmenování ulice po Ivanu Jirousovi Novotný pronesl, že: „Jedině vojenská síla a věhlas Řeporyjí dokáže tady to zařídit.“ „A zařídili jsme to. Jako Babiš. Jsme to zařídili,“ pronesl.

Administrativně je pojmenování ulice podle Novotného jednoduché. „Potřebujete jenom prostě zastupitelstvo, starostu, který projeví to přání,“ zmínil. Avšak vše se neobešlo bez problému. „Problémem je, že potřebujete jednu strašně důležitou věc… tu ulici, kurva!“ vysvětlil starosta.

Novotný navrhoval, aby se nová ulice jmenovala „Magorova“. To však narazilo na odpor. Tak se rozhodl návrh protlačit i přes neurochirurga Vladimíra Beneše, kterému udělil čestné občanství. Ani tak ale „Magorova“ neprošla a extrémnímu starostovi nezbylo nic jiného než se spokojit s názvem ulice „Jirousova“.

Novotný prý doufá i v ulici pojmenované po sobě, takto by mohla vypadat:

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části
A následoval happening u příležitosti pojmenování, na kterém se Novotný rozjel. „Prosím vás, vy mladí, kdyby se vám něco nezdálo na tý akci, třeba by došly chlebíčky nebo něco, tak držte hubu, buďte rádi! Staří by vám řekli, že máte být rádi, že místo hasičského auta tady není anton,“ pronesl a doprovodil to slovy, že v takovém případě „dostali obuškem“.

Odhalení nově pojmenované ulice:



Následně řeporyjský starosta na videu říká, že se stal „Magorův znalec“, a aby ukázal, že to není jen „mediální exhibice“, tak se i kvůli přítomným známým Jirouse, lidem, kteří „seděli kvůli těm komunistům zkurvenejm“, rozhodl zaposlouchat do tvorby skupiny The Plastic People of the Universe. Svoji snahu však nazval „jepičím životem“ a během poslechu skupiny prý málem zešílel.

Tvorbu The Plastic People of the Universe, ze které Novotný „málem zešílel“, si můžete poslechnout zde:

A závěrem na sebe Novotný práskl, že se bojí výšek.

Ivan Jirous, který má nyní v Řeporyjích ulici, byl poprvé komunistickým režimem vězněn v letech 1973–1974 za vyprovokování verbálního incidentu v hostinci U Plavců s majorem StB ve výslužbě. Po zpěvu písně „Zahnat Rusy-vrahy do pekel, kam patří“, a verbální výměně slov mezi majorem a skupinou Křížovnické školy snědl střed výtisku Rudého práva, prostrčil jím hlavu a prohlásil: „Dnes jsem snědl Rudé právo, takhle jednou sežereme bolševiky.“ V červnu 2011 byl rozsudek za tuto událost zrušen Nejvyšším soudem.

Jirous celkem strávil v komunistickém vězení více než osm let. Když byl na svobodě, patřil k předním osobnostem českého uměleckého undergroundu. Pozdější tresty mu totalitní justice vyměřila například za uměleckou činnost se skupinou Plastic People of the Universe, za vydávání časopisu Vokno a za další aktivity v neoficiální kultuře. Stal se také držitelem literární ceny Jaroslava Seiferta za celoživotní básnické dílo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…