Pavel Rychetský promluvil o stavu justice. Vyšetřovatelé prý občas přešlápnou, ale je dobře, že si věří

03.04.2015 9:23

Až do konce svého funkčního období nechce zůstat ve funkci předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. Označil také svého nástupce, kterým by se měl stát stávající předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Pavel Rychetský promluvil o stavu justice. Vyšetřovatelé prý občas přešlápnou, ale je dobře, že si věří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Už když jej předloni prezident Miloš Zeman do funkce šéfa ÚS jmenoval, Rychetský prohlásil, že skončí dříve, a ne až s koncem funkčního období. Nyní deníku řekl, že ve svém křesle zůstane nejpozději do konce roku 2017.

Baxa je jeden z nejuznávanějších českých soudců. To, že se stane nástupcem Rychetského, je vysoce pravděpodobné, protože Zeman na Rychetského slova dá. Výběr ústavních soudců s ním pravidelně konzultuje.

Rychetský považuje za přínosné, že se represivní instituce emancipují

V rozhovoru Rychetský také poměrně překvapivě okomentoval práci státních zástupců a policistů. "Považuji za velice zdravé a přínosné, že represivní instituce se emancipují a začínají se chovat svéprávně," konstatoval.

Zároveň ale upozornil, že při této své snaze dělají řadu chyb. Naposledy se to stalo v případě tří exposlanců ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře, kterým stát přiřkl odškodnění za stíhání a pobyt ve vazbě.

"Nemyslím si, že rozhodující příčinou je vědomá mstivost policistů a státních zástupců, spíše jejich odborná nezpůsobilost. Oni se prostě pohybují na nezmapovaném území. Stíhají třeba všechny členy zastupitelského sboru za to, jak hlasovali o prodeji pozemku. Tady já mám vážné pochybnosti, protože dalším krokem může být, že budou stíhat poslance podle toho, jak hlasovali. Sdílím obavy, že tyto možné přehmaty, přešlapy a velmi neodborné výklady mohou stále ještě trvat. Dokonce dost dlouho," vysvětlil svůj názor Pavel Rychetský.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…