Pavel Šafr mluvil v Evropském parlamentu o českých médiích. A je to vážně síla

31.05.2017 20:45

Na jednání Výboru Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), kde se od úterý rozebírají střet Andreje Babiše (ANO) a svoboda médií v Česku, byli pozváni také novináři z Česka, což není vždy úplně obvyklé. Nejdříve dorazili šéfredaktor Respektu Erik Tabery nebo šéfredaktor serveru Forum24.cz, který už dlouhou dobu nemůže přijít Babišovi na jméno.

Pavel Šafr mluvil v Evropském parlamentu o českých médiích. A je to vážně síla
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Novinář Pavel Šafr využil příležitost a přímo v Evropském parlamentu varoval před rostoucí mocí Andreje Babiše. Poukázal na střet zájmů tohoto politika a podnikatele, který své firmy převedl do svěřeneckého fondu. Šafr zdůraznil, že boj o uchování demokracie v České republice je především na občanech této země, ale ocenil solidaritu, které se Česku dostává v Evropském parlamentu.

„Česká republika patřila od obnovy demokracie v roce 1989 až do roku 2013 k zemím s nejvyšší mírou nezávislosti médií. Tato situace se prudce změnila v roce 2013, kdy nejsilnější vydavatelství seriózních novin koupil od německé společnosti RBVG z Düsseldorfu domácí magnát v chemickém a zemědělském průmyslu Andrej Babiš se svým holdingem Agrofert,“ sdělil Šafr výboru. Jeho projev zveřejnil server Forum24.cz.

Novinář europoslancům zdůraznil, že Babiš je jako podnikatel největším příjemcem evropských dotací v Česku, a aby toho nebylo málo, ještě prý zneužívá média, která si koupil, aby se udržel u moci.

„Problém je širší o to, že odchod všech západních vydavatelů tisku z českého trhu má závažné důsledky. Byly to totiž profesionální mediální domy s vydavatelskou kulturou. Nástup českých miliardářů na jejich místo způsobil zřetelný úpadek ve standardech žurnalistické práce českých redakcí,“ posteskl si Šafr.

Celý projev naleznete zde.

Babiš v tom prý navíc není sám. České deníky jsou dnes v rukou českých miliardářů a ti svá média údajně využívají k zajištění svých podnikatelských aktivit.

Česká veřejnost prý proti tomuto modelu postupně stále hlasitěji protestuje, jenže hrozí, že po letošních podzimních volbách se Andrej Babiš stane premiérem a pak to bude mít nespokojená veřejnost zase o něco složitější. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…