Pavel Šafr radí národu: Nemějte strach z uprchlíků. Vypněte televizi a uvidíte, jak se vám uleví

12.09.2015 16:28

Šéfredaktor Svobodného fóra Pavel Šafr se obrátil na všechny občany České republiky ve věci uprchlické krize. Mílí občané, zdá se vám, že je Česko ohroženo? Vypněte si televizi a tento pocit zmizí, píše mimo jiné. Zaobírá se také tím, co jsou to ty evropské hodnoty, jimiž se dnes řada odpůrců uprchlíků zaklíná. Základní evropskou hodnotou je pomoc člověku.

Pavel Šafr radí národu: Nemějte strach z uprchlíků. Vypněte televizi a uvidíte, jak se vám uleví
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

„Milí Češi, chtěl bych vám říci, že vaše obavy z uprchlíků jsou zcela zbytečné. Ten problém, jenž tak bolestně pociťujete a který vás naplňuje tak velikými obavami, lze vyřešit nadmíru elegantně a jednoduše. Vypněte si prostě televizi a nehledejte na internetu zprávy o uprchlické krizi. Uvidíte sami, že ten ohromný problém najednou jednoduše zmizí. Prosím, přiznejte si, že žádnou nepříjemnou zkušenost ani s jedním jediným uprchlíkem nemáte,“ apeluje novinář na své spoluobčany.

Když už se nad uprchlickou krizí zamyslíme důkladněji, musíme si podle Šafra přiznat, že zastánci evropských hodnot by měli chtít uprchlíkům pomoci, neboť ony zmiňované hodnoty stojí mimo jiné na biblické pomoci bližnímu. Jejich dalšími zdroji jsou i princip občanství v daném společenství a samostatné hodnocení každého člověka podle jeho skutků. Princip kolektivní viny by měl člověk ukotvený v západním hodnotovém systému odmítat. Měl by. Ne vždy to však dělá.

Ale pozor, Šafr tím prý rozhodně nechce říci, že bychom měli přijmout všechny uprchlíky. To ani nelze, vedlo by to k ohrožení Evropy samotné. Musíme pomáhat těm, kterým jde o život, a zároveň napomoci řešení strašlivých poměrů na Blízkém východě. Čechy, Moravany a Slezany uprchlická krize bezprostředně neohrožuje, ale naší povinností je pomoci Italům, Řekům či Maďarům, na které krize opravdu doléhá. Vzchopme se a pomožme jim, apeluje Šafr na čtenáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…