Pavel Šafr vytáhl na Andreje Babiše reportáž České televize. Patnáct let starou

24.03.2017 10:35

V době, kdy Zemanova vláda rozhodla o první privatizaci Unipetrolu, Česká televize odvysílala v dnes již neexistujícím cyklu Fakta reportáž o počátcích podnikání Andreje Babiše a o kauzách, které jsou s nimi spojené (28. 1. 2002, „Česko-slovenský sen“). Dokument zveřejnil server Euro.cz, který zároveň upozornil na fakt, že znalec, který pomohl Babišovi v kauze Lovochemie, pracuje pro Agrofert. Upozornil na to server Forum24.

Pavel Šafr vytáhl na Andreje Babiše reportáž České televize. Patnáct let starou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Server poukazuje na to, že Euro se ve svém článku z 23. 3. 2017 podrobněji věnuje jedné z pasáží reportáže, a sice podezřelému převzetí Lovochemie Agrofertem, vyšetřovanému policií. „Po převzetí Lovochemie byl Andrej Babiš podezřelý z pěti trestných činů. Vyšetřování vyšumělo do ztracena. Klíčový znalec policie David Hrazdíra, na základě jehož posudků byl případ Lovochemie odložen, dnes vypracovává posudky pro firmy z holdingu Agrofert,“ píše Euro.

Dokument České televize podle serveru Forum24 poukazuje na řadu problémů, které se v té době kolem Babišovy osoby nahromadily.

Celý text je ZDE

Bylo to v době, kdy se jméno Andreje Babiše začínalo skloňovat v širším veřejném povědomí. Psalo se o něm jako o jednom z nejmocnějších mužů českého průmyslu a o jednom z okruhu nových manažerů, kteří získali v ekonomice vliv za vlády sociální demokracie.

Dokument je pozoruhodný z řady důvodů. Jedním z autorů je redaktor Jiří Hynek, který v současné době podle serveru působí spíše jako Babišův advokát. Téměř výlučně se věnuje kauzám, které jsou přímo či nepřímo v oligarchově zájmu. Jeho propojení na detektivy bývalého Šlachtova ÚOOZ a státní zastupitelství je více než zřetelné a často rozehrává hry, které přímo či nepřímo slouží zájmům hnutí ANO, tvrdí server.

Reportáž v úvodu zmiňuje Babišovu podezřelou minulost v dobách totality, kdy začínal v jednom z tehdejších podniků zahraničního obchodu Petrimex. Proslulé estébáky prolezlé „pézetky“ shromažďovaly dokonale prověřené prominenty ekonomické sféry. Tehdejší člen komunistické strany Andrej Babiš sám v pořadu připustil, že „ti, co pracovali v podnicích zahraničního obchodu, vědí, že Státní bezpečnost byla součástí života podniku zahraničního obchodu“.

Reportáž se dále věnovala kauzám, které se v té době kolem Andreje Babiše vynořily v českých i slovenských médiích. Jednak vyšlo najevo, že deset let neplatil nájem za byt v jedné z bratislavských vil, kde soukromé majitelce dlužil 200 tisíc korun. Navíc koupil vilu, u které existovalo reálné podezření, že její bývalí majitelé byli napojeni na bratislavské podsvětí, píše dále server.

Autoři se následně dobrali k závažnějším tématům. Připomněli, že podnikání Andreje Babiše se ne vždy obešlo bez soudních sporů. V roce 1995 Babišův Agrofert čelil žalobě slovenského podniku Petrimex kvůli způsobu jeho převzetí. V té době prošetřovala policie Babišovy aktivity v souvislosti s majetkovými převody ve společnosti Lovochemie, kterou oponenti nejbohatšího Slováka, který se přemístil do České republiky, považovali za typické tunelování.

V pořadu vystoupila i tehdejší litoměřická státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která odložený případ vrátila policii k došetření. Podle ní byla „ta věc odložena nezákonně a nedůvodně“. Kauza byla později za podivných okolností, kdy byla odebrána Lence Bradáčové, která byla přesunuta na krajské státní zastupitelství, zametena pod koberec, podotýká server.

Když v roce 2011 nastupoval na post Nejvyššího státního zástupce Pavel Zeman, avizoval přezkum několika desítek zásadních kauz, jejichž vyšetřování nebylo dotaženo do konce. Lovochemie mezi případy, které byly podrobeny přezkumu, podle informací z justičních kruhů nepatří.

V té době ještě nebyla kauza převzetí Lovochemie promlčena. O její zařazení do prověrek závažných případů se mohla přičinit i o rok později jmenovaná pražská Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Lovochemii se už ale nikdo do hloubky nevěnoval a případ je dnes údajně promlčen, podotýká server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…