Pavel Šafr vzkazuje do Bruselu: Českou vládou byste se měli zabývat také. Babiš patří na hanbu k Orbánovi

15.09.2018 20:38

Evropský parlament jasnou většinou přijal doporučení, aby Evropská komise zahájila proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot Evropské unie. Vláda Viktora Orbána, která kritiku odmítá, by tak čelila například i sankcím. Jenže podle Pavla Šafra by problém Maďarska neměl zakrývat, jaká je situace v Česku. Babiš si zaslouží stejný odpor jako Orbán, ať s ním sedí na hanbě.

Pavel Šafr vzkazuje do Bruselu: Českou vládou byste se měli zabývat také. Babiš patří na hanbu k Orbánovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Hlasování Evropského parlamentu o možném potrestání Maďarska za porušování hodnot demokracie vyvolalo vlnu odporu. Šafr připouští, že v tomto případě už se nedá říci, že by to byla jen záležitost zemanovců a okamurovců. Podle něj je chyba v tom, že postoj EU vnímáme jako „trest“ a kvůli tomu s Maďarskem soucítí řada lidí, kteří mají pocit, že takové jednání je vměšováním. „Působí to, jako by si měl jít někdo stoupnout na hanbu či měl být vyloučený z Pionýra,“ píše Šafr, i když ve skutečnosti podle něj o nic takového nejde.

V Maďarsku jsou podle něj průkazné informace o skutečném snížení svobody. A velmi divná je prý i fronta Orbánových českých příznivců. U nás je to prý vedle Zemana, Okamury a komunistů i předseda vlády Andrej Babiš, který ostře odsoudil hlasování svých europoslanců pro návrh.

Šafra ale na Babišových slovech zaujaly spíše obavy, že příště se v podobné situaci jako je nyní Maďarsko může nacházet i Česká republika. „Kdoví, jestli na základě vylhaných zpráv to třeba pak nemůže čekat Česko,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Novinky.cz a dodal, že i u nás jsou šířeny dezinformace, jak je u nás prý nějaké ohrožení demokracie.

Podle Šafra Babišovy reakce jasně ukazují jak se bojí, že by mohl dopadnout jako Orbán.

Podle Šafra Babišovy obavy vůbec nejsou bezpředmětné a uvažování o potrestání České republiky vůbec není mimo.  Šafr k tomu připomíná, že Orbán není EU trestán za uprchlíky, ale hlavně za to, že Orbánova strana Fidesz používá svoji dominantní moc k umlčování kritiků a k oslabování nezávislé justice. A to se nás prý týká také. „V Maďarsku se odehrává odlišnou formou podobný proces znesvobodňování jako v České republice,“ dodal Šafr s tím, že Babišova metoda je jen skrytější, záludnější a méně transparentní, takže mnoho evropských politiků ještě nepochopilo, že jde možná o něco ještě horšího.

Původní zdroj ZDE

Opomíjet Českou republiku a dělat z Maďarska největšího uličníka je vůči české Babišově vládě nespravedlivě ohleduplné, píše Šafr ve svém komentáři. Andrej Babiš si podle jeho mínění zaslouží minimálně stejnou pozornost a stejný odpor.

Nakonec přejícně dodal: „Vždyť jsou s Orbánem velcí přátelé a Babiš Orbána obdivuje. Tak ať na té hanbě sedí spolu“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…