Pavel Telička: S Babišem si už rozumím méně. Odmítám, aby ANO podporovalo Zemana

28.11.2016 8:10

Zejména o svém vztahu s lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem hovořil europoslanec Pavel Telička (ANO) v rozhovoru, který poskytl serveru Seznam.cz.

Pavel Telička: S Babišem si už rozumím méně. Odmítám, aby ANO podporovalo Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

Naznačil, že by v dalších evropských volbách už kandidovat nemusel: „Kdybyste mě probudil o půlnoci a měl bych vám odpovědět, co je pravděpodobnější, tak bych spíš řekl, že kandidovat znovu nebudu. Ale nechci zaujímat kategorická stanoviska, když nejsme ještě ani v polovině mandátu. Bude záležet na celé řadě okolností, na rodině, na zdraví a také na tom, jak se bude vyvíjet hnutí ANO. Protože si dost těžko dovedu představit, že by člověk mohl kandidovat, pokud by se třeba v těch dalších letech objevily nějaké zásadnější rozdíly.“

Celý rozhovor je ZDE

Přiznal, že s Babišem se v některých věcech neshodnou. „Já své názory prezentuji otevřeněji než pan Babiš. Jde i o názor na Evropskou unii. Přece jen má poněkud užší pohled než já. Neznamená to, že jsem nekritický, ale snažím se vyvarovat zjednodušení nebo toho, co je teď velmi populární – je-li v něčem problém, tak to hodím na Unii. „Unie může za všechno.“ To je strašně krátkozraké, až hloupé a může se nám to vymstít. Naším strategickým zájmem je být součástí Unie a tu ovlivňovat a posouvat směrem, kterým bychom chtěli, aby šla,“ uvedl.

Zároveň prý ale Andreji Babišovi rozumí: „On vstupu do politiky obětoval hodně, já podstatně méně, byť jsem obětoval prosperující firmu a uzavřel ji. Ale pro mě je v politice klíčový program, snažím se nepropadat tomu, co je nejen v České republice, ale v celé řadě evropských zemí už téměř standardem – populismu. A tudíž jsem schopen jít do názorového střetu i za cenu, že budu ztrácet nějaké body. U mě jsou to osobní body, kdežto Andrej Babiš to může vnímat tak, že aby hnutí ANO mělo zásadní vliv na další vývoj v zemi, tak potřebuje vyhrát příští volby,“ vysvětlil.

Podle Teličky jsou jeho názory v rámci hnutí ANO spíše na pravicové části spektra. „A tím, že hnutí ANO je šířeji rozkročeným politickým subjektem, tak některým lidem v ANO nemusí konvenovat. Takové e-maily taky dostávám. Ale jestli je náš vztah s Andrejem Babišem chladnější? Možná těch názorových odlišností je třeba více, než bylo,“ přiznal.

Babišovi prý řekl, a nebyl v tom jediný, že hnutí musí mít svého vlastního kandidáta na prezidenta. „Už proto, že Miloš Zeman by na Hradě neměl pokračovat. A já budu doufat, že pokud bude kandidovat znovu, tak bude poražen. Myslím, že i Andrej Babiš je čím dál víc přesvědčen, že by ANO mělo najít svého kandidáta, ale nechci mluvit za něj. Určitě je to věc, kterou já vidím silně, on ji může vidět poněkud méně silně,“ prohlásil Telička. Sám ale na prezidenta kandidovat nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …