Pavel Zeman z tisku varoval před oklešťováním pravomocí státních zástupců

04.02.2017 10:33

Rozhovor s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem přinášejí dnešní Lidové noviny. Zeman v něm kritizuje snahu poslanců omezit pravomoci žalobců.

Pavel Zeman z tisku varoval před oklešťováním pravomocí státních zástupců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Zeman se mimo jiné vyjádřil k usnesení, v němž poslanci žádají vládu, aby upravila trestní řád a de facto okleštila pravomoci státních zástupců.

Nejvyšší žalobce připomněl, že jedním z návrhů je, aby státní zástupci nemohli dozorovat vyšetřování státních zástupců. Funkci by místo nich měl vykonávat vyšetřující soudce. „Musíme si uvědomit, že tímto zacházíme do ústavní roviny. Ústava zcela jasně rozděluje kompetence v rámci státu. Říká, že na poli justice působí soudy, které jsou obsazeny soudci. Nikde se ale nemluví o vyšetřujících soudcích,“ upozornil.

Podle něj jde v případě vyšetřujících soudců o zvláštní institut, od kterého se ve světě ustupuje – nedávno třeba v Rakousku – a podobné debaty se vedou i ve Francii.

„Ústava dále říká, že státní zastupitelství zastupuje veřejnou žalobu v trestním řízení. Podle Ústavy ČR mají žalobci monopol na to, aby v našem systému vykonávali dozor v trestním řízení, a aby podávali k soudu žalobu. Takže pokud by vláda chtěla usnesení Sněmovny schválit, muselo by dojít ke změně ústavy a celé koncepce státního zastupitelství,“ upozornil Zeman.

Podotkl, že kdyby navrhovaná usnesení vyšetřovací komise prošla, výrazně by se omezila působnost státních zastupitelství. „Současný systém je vyvážený, jedna instituce hlídá druhou instituci. Právo na spravedlivý proces vrcholí před soudem podáním obžaloby. Z koncepčního hlediska návrhu poslanců z komise nerozumím,“ dodal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…