Pavel přijal malou šikanovanou Ukrajinku. A co naše děti? Čelí rasismu! Rom se ozval

15.06.2023 17:22 | On-line

MONITORING Aktivista a zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko tvrdí, že čeští Romové jsou právem rozhořčení, když si porovnají pomoc, jaká se dostává ukrajinským uprchlíkům, s tím, jak stát zachází s nimi. „Stát upřednostňuje Ukrajince před Romy,“ má jasno Miko. Velké vášně rozpoutal incident ze začátku června, kdy po roztržce s ukrajinským uprchlíkem zemřel mladý Rom. „Stát by se měl Romům omluvit za desetiletí diskriminačních kroků,“ řekl Miko, že alespoň to by část nahněvaných Romů uklidnilo.

Pavel přijal malou šikanovanou Ukrajinku. A co naše děti? Čelí rasismu! Rom se ozval
Foto: Facebookový profil Adam Eda Zemek
Popisek: Zásah policistů před brněnskou radnicí během romského pochodu

Začátkem června u brněnské přehrady zemřel po incidentu s mužem z Ukrajiny mladý Rom. I kvůli tomu podle Mika panují u českých Romů protiukrajinské nálady způsobené pocitem křivdy. Extremističtí Romové dokonce vyzývají k pochodům proti Ukrajincům. Tyto extrémní projevy Miko odsuzuje, rozhořčení Romů prý ale chápe a je podle něj oprávněné.

„Stát upřednostňuje Ukrajince před Romy. Dochází k segregaci romských dětí i v přístupu ke vzdělání. Existuje nerovný přístup na trhu s bydlením. Legislativně je sice všechno v pořádku, ale v praxi se dějí nespravedlnosti. Je tu i problém s diskriminací na trhu práce. Kritizuje to OSN, Evropská unie. Ale nikdo s tím nic nedělá,“ tvrdí Miko v rozhovoru pro server iDdnes.cz.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21474 lidí
Tento přehlíživý přístup vlády je podle Mika dlouhodobý; o to víc Romy štve přístup státu k ukrajinským uprchlíkům. „Najednou sem přišli ukrajinští běženci. Jsem samozřejmě za českou solidaritu rád, ale část Romů, zejména ta méně vzdělaná, která žije v sociálně vyloučených lokalitách, vnímá pomoc Ukrajincům jako křivdu,“ říká Miko.

„Majoritní společnost Ukrajincům pomáhá, ale nám, Romům, se nepomáhá. Je sice správné, že pan prezident přijal na Hradě šikanovanou ukrajinskou dívenku. Ale Romové si logicky říkají: nám tady také ubližují, ubližují našim dětem. Třeba můj syn ve škole čelil rasistickému útoku. Ale tohle nikoho nezajímá. Proto je tu vztek vůči Ukrajincům, kteří za nic samozřejmě nemohou,“ mrzí Mika.

Česká politická elita podle něj měla po incidentu z Brna reagovat úplně jinak, což by zmírnilo aktuální romskou frustraci. „Oni prostě nedokážou pochopit, co Romové skutečně cítí. A navíc řada politiků mlčí proto, že se obávají, že ztratí politické body a že jim to majoritní část společnosti u voleb spočítá,“ má jasno romský aktivista.

Miko ale odmítá radikální reakce, ke kterým svolávají někteří Romové, protože by to v očích české veřejnosti přiblížilo Romy k extremistům. „Na protesty budou přijíždět radikální Romové, kteří přes svoje živá vysílání na sociálních sítích veřejně nabádají k násilí, nabádají k tomu, že je třeba vzít spravedlnost do svých rukou a mluví o pomstě. A to je strašně nebezpečné,“ varuje Miko a opakuje, že nespokojenost Romů v Česku je podle něj oprávněná.

„Stát má vůči této komunitě velký dluh, který trvá už od devadesátých let,“ tvrdí Miko a odmítá, že by se Romové měli dobře díky závislosti na sociálním systému. „Ano, jedna část Romů se naučila to, že byla odkázaná na sociální systém. Ale to přece není žádná výhra, jak si majoritní část společnosti myslí. Ať si to lidi zkusí, žít ze sociálních dávek, když si nemůžete vzít ani úvěr na vysavač. Spousta lidí se kvůli tomu dostala do dluhových pastí, začalo se obchodovat s chudobou, s předraženými ubytovnami. Obchodovalo se s dluhy, je tu milion lidí v exekucích,“ vysvětluje Miko.

Nejlepším řešením k uklidnění současné napjaté situace je podle aktivisty omluva ze strany státu za desetiletí diskriminačních kroků. „Prostě chybí jasná, explicitní omluva, a chybí i pochopení. Politici a část majoritní společnosti si musí uvědomit, že velká část Romů je sociálně vyloučená, žije na periferii společnosti. Ale to není vina Romů. Oni si to nevymysleli. To je vina desetiletí diskriminačních kroků, které vedly mimo jiné k segregaci romských dětí. A to je třeba změnit,“ prohlásil aktivista Miko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mislym, že Mika má prafdu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepejsek52 , 15.06.2023 17:48:33
Mi Rómové jsme neustále rasystycki obtěžováni, proč bi někdo chtěl abich pracoval,vono snadr nestačí, že musím chodit se hlásit na úřad a pro dafky každý, měsíc,snad by to mohli zautomatizovat a ne nás takto ponižovat. Rasysti se ohaneji dávkami na bydleni,ale proč nejsou dafky na benzín,mobil A další potřebné věci. Vono sběrem okapů se na vše vydělat nedá a přitom jaká to je dřina. Styďte se,rasysty

|  9 |  0

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…