Pazneht i citrony v záchodě. Bělobrádek o Babišovi, schůzce s podnikatelem a vládě

22.01.2014 7:21

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se v rozhovoru pro server iDnes.cz rozpovídal nejen o svém vztahu k lídrům koaliční ČSSD Bohuslavu Sobotkovi a hnutí ANO Andreji Babišovi, ale i o působení KDU-ČSL v Topolánkově vládě. Kandidát na vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace také znovu popsal okolnosti nedávné schůzky s významným pražským developerem Luďkem Sekyrou.

Pazneht i citrony v záchodě. Bělobrádek o Babišovi, schůzce s podnikatelem a vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek míří ve středu odpoledne jako kandidát na člena vlády na schůzku s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Domnívá se, že by prezident mohl při jmenování nové vlády jednat rychleji, ale to, že se chce setkat s adepty na ministry, považuje za legitimní a v pořádku.

Server iDnes.cz se šéfa lidovců zeptal i na jeho vztah k předsedům koaličních stran, se kterými zažil řadu jednání. Bělobrádek ale na otázku, jak na něj osobně Sobotka s Babišem působí, nechtěl odpovídat. „To já vůbec nebudu komentovat. Nebudu to hodnotit a moje pocity nejsou důležité," odpálil dotaz politik.

Bělobrádek vysvětlil, proč se lidovci v minulosti nedostali do sněmovny

Po posledním vládním angažmá KDU-ČSL v kabinetu Mirka Topolánka se lidovci nedostali do sněmovny. Bělobrádek v rozhovoru nastínil důvody, které podle něj stály za voličským propadem. „Příčin bylo daleko více. Velmi podceňovaný důvod je, že všechny tehdejší strany ve sněmovně, včetně opozičních ČSSD a KSČM, dostaly o statisíce hlasů méně. Problém byl, že my a zelení jsme byli nejblíže hranici pětice procent. K tomu se samozřejmě mohou přidat kauzy Čunek a Cyril Svoboda," nastínil politik.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Uvedl ale i další důvody. „Topolánkova vláda dělala některé věci, které jsou s naším programem v rozporu, v něčem jsme příliš ustoupili. Další příčinou byl odchod části členů do TOP 09. Je potřeba držet ruku na tepu doby a vyvarovat se zásadních politických chyb," přemítá poslanec. Domnívá se ale, že strana prošla sebereflexí a je v dobré kondici.

Sekyra za svoje peníze prý nic nečeká. Bělobrádek se s ním bavit nepřestane

Pavel Bělobrádek se snaží vyvrátit spekulace, které vznikly na základě informací o tom, že se v restauraci sešel s kandidátem na ministra průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) a štědrým sponzorem lidovců, developerem Luďkem Sekyrou.

„Pan Sekyra nic nevyjednával. On tam přišel, protože jsem s ním potřeboval pak mluvit, tak si k nám sedl a něco si dal. To podstatné už jsme měli s panem Mládkem vyřešeno. Když bych chtěl mít tajnou schůzku, tak to nedělám v restauraci, kde je na nás vidět. Pan Sekyra nás na rozdíl od jiných stran financoval transparentně. Když se chováte tak, jak máte a necháte si peníze dát oficiálně, tak jste popotahován. Zatímco kdybyste je bral načerno, tak nejste vidět. To mě mrzí," uvedl šéf lidovců.

Neumí si prý představit, jaký revanš by Sekyra za svůj příspěvek na sněmovní volby mohl očekávat. „V okamžiku, kdy lidé z Agrofertu jsou ve sněmovně a budou ministři, tak ať mě nikdo neříká, že by někdo něco... Vždyť je to směšné. Já to odmítám. Pan Sekyra mi nikoho nikam nedelegoval a taky mi nikam nikoho delegovat nebude," uzavřel téma budoucí člen vlády.

Bělobrádek, jemuž lékaři před časem diagnostikovali roztroušenou sklerózu, odmítá, že by post vicepremiéra pro vědu a výzkum byl pro šéfa jedné z koaličních stran málo. „Už jsem říkal, že mojí ambicí není být ministr. Jak napsal jeden pazneht, že nemůžu dělat ministra z důvodu nemoci, tak to je nehorázná lež. Pan Sobotka od začátku říkal, že preferuje, aby předsedové všech koaličních stran byli ve vládě. Usoudili jsme, že tato varianta je pro nás velmi zajímavá," uvedl politik.

Na citrusové plody v pisoáru prý Bělobrádek zvyklý není

Méně známou informací z Bělobrádkova soukromého života je to, že sám píše básně a písňové texty. Jeho múzou prý ale rozhodně není vysoká politika. „Ne, to není příliš inspirující. Navíc to není můj svět," vysvětlil poslanec.

„Rozhodně nejsem z toho světa, kdy přijdete do restaurace, kde jsou v pisoáru nakrájeny citrusové plody. To, že jsem na některé večírky a akce chodil, pro mě byla nutnost, když jsem byl nový a potřeboval jsem se kontaktovat s významnými lidmi. Jsem z okresního města a mám radši přírodu, raději sázím stromky v lese nebo trhám ovoce. Moje texty jsou většinou o lidských vztazích, o politice by to asi nebyly veselé šansony," dodal pro iDnes.cz Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…