Peake chce nastavit stomilionový strop na náhrady kampaní

16.02.2012 22:56

Částka, kterou strany od státu dostávají na svou kampaň do sněmovních voleb, je podle vicepremiérky pro legislativu Karolíny Peake (VV) někdy až příliš vysoká, proto po propočtech navrhuje nastavení limitu na sto milionů korun. Návrh plánuje politička zanést do zákona o financování politických stran.

Peake chce nastavit stomilionový strop na náhrady kampaní
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Karolína Peake představila serveru Aktuálně.cz  i výpočty, z nichž při stanovení výše státního příspěvku vycházela:

Za volby v roce 2010 inkasovaly politické strany, které získaly alespoň 3 procenta hlasů, od státu celkem půl miliardy korun. Z toho úspěšné partaje, které mají ve sněmovně své poslance, si ze státních peněz ukrojily přes 424 a půl milionu. Na každého poslance tak připadá částka 2 122 892 koruny ze státní kasy.

Nejsilnější strana ve sněmovně - ČSSD - tak dostala od státu 116 a tři čtvrtě milionu, nejmenší - Věci veřejné - bezmála 51 milionů (za původní počet svých poslanců). V průměru to na pět úspěšných sněmovních stran vychází kolem 84 milionů státního příspěvku.

Limit by neměly strany obcházet

„I vzhledem k přiznaným nákladům politických stran se tak částka 100 milionů korun jeví jako limit, za který lze realizovat volební kampaň tak, aby bylo možno dostatečně a účinně prezentovat volební programy,“ komentuje svůj návrh Peake.

Představu o nižší částce má například opoziční strana ČSSD, která navrhuje sněmovním a krajským kandidátům strop o dvacet milionů nižší. „Vycházeli jsme z minulých kampaní, není to přesný výpočet, spíše odhady,“ dodal k odhadům své strany šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

„Je třeba hledat limit, který není příliš nízký a nebude vyzývat k obcházení jinými způsoby a zároveň takový, který nebude jen businessem pro stranu, která by si na příspěvcích za hlasy chtěla jen namastit kapsu,“ uzavřela Peake.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dopadnete jako Fico. Premiér odhalil výhrůžku z EU

11:32 Dopadnete jako Fico. Premiér odhalil výhrůžku z EU

Gruzínský premiér Irakli Kobachidze na sociální síti uvedl, že měl v rámci nátlaku od Evropské unie …