Peake k nepřiznaným milionům: Chyba mé účetní

25.10.2012 17:00

Vicepremiérka a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake dodatečně přiznala, že v čestném prohlášení o svých příjmech za rok 2010 zamlčela 18,6 milionů korun za prodej vily v pražské Troji s pozemky v roce 2009.

Peake k nepřiznaným milionům: Chyba mé účetní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Nejprve se Peake hájila tím, že k prodeji nemovitosti došlo ještě před jejím zvolením do sněmovny v roce 2010. Posléze označila opomenutí jako chybu své účetní, která ji prý ujišťovala, že kupní ceny ze smlouvy uzavřené a realizované v roce 2009, tedy před nabytím poslaneckého mandátu, není zapotřebí do prohlášení uvádět.

„Účetní jsem s ohledem na předchozí bezchybnou spolupráci důvěřovala. Poté, co jsem byla upozorněna na možný rozpor v čestném prohlášení, jsem celou situaci začala řešit a k odstranění jakýchkoliv pochybností doplním čestné prohlášení formou dopisu adresovaného Mandátovému a imunitnímu výboru, a to i přesto, že se v případě zjištěného rozporu mohlo maximálně jednat o přestupek,“ prohlásila Peake ve svém prohlášení pro deník Právo a dodala, že všechny její příjmy prošly řádným zdaněním.

Pokuta až ve výši 50 tisíc korun

Na kauzu upozornil server Českápozice.cz, podle jehož informací Peake spolu se svým manželem Charlesem prodali zrekonstruovaný dům v listopadu 2009 za 29,1 milionů a okolní pozemky za dalších 27,9 milionů korun. Částku obdrželi ve formě splátek, z nichž se některé uskutečnily až po 29. květnu 2010, tedy po dni, kdy se Peake stala poslankyní.

V souladu se zákonem o střetu zájmů měla Peake do čestného prohlášení uvést v červnu 2011 své vedlejší příjmy od června, kdy byla zvolena do sněmovny, do prosince 2010. Za porušení zákona jí hrozí finanční pokuta až ve výši 50 tisíc korun, avšak pouze tehdy, když někdo oznámí jeho porušení příslušnému přestupkovému orgánu v místě bydliště politika.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…