Peake možná navrhne, aby prezident nemohl nadále udělovat amnestii

21.02.2013 22:12

Vicepremiérka Karolína Peake oznámila, že zpracovává mezinárodní srovnání využití institutu amnestie v moderních demokraciích, na základě kterého by případně navrhla ústavní změnu. Teoreticky by mohla navrhnout, aby prezident už tento krok udělat nemohl.

Peake možná navrhne, aby prezident nemohl nadále udělovat amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake

V nejzazším případě i vypuštění amnestie z pravomocí prezidenta a ponechání pouze pravomoci milostí, kde se zohledňují jednotlivé lidské osudy. Podle Peake je totiž plošná amnestie většinou nespravedlivá a lepší je individuální pohled.

„Určitá forma amnestie dává smysl, pokud stát přechází z období nějakého totalitního režimu a je třeba napravit osudy politicky perzekuovaných lidí. Je otázkou, zda dává smysl v parlamentní demokracii a nemůže být spíše zneužita. Pokud demokratický právní stát neuznává kolektivní vinu, neměl by také neuznávat kolektivní nevinu?" ptá se Peake.

O zrušení institutu amnestie se začalo hovořit poté, co prezident Václav Klaus tou, kterou vyhlásil 1. ledna, mnoho lidí překvapil. Nejdiskutovanějším se stal druhý článek, který zastavil některá trestní řízení včetně velkých hospodářských zločinů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…