Peake poradila šéfovi ODS Kubovi. Poslanec LIDEM naříká nad tím, co zažil v politice

09.08.2013 9:31

Karolína Peake svou rezignací na funkci předsedkyně strany LIDEM, kterou sama zakládala, překvapila nejen své politické protivníky, ale i koaliční partnery a dokonce poslance vlastní strany. Předvedla totiž veletoč, kterým přispěla ke zboření koaliční "stojedničky" a jejímu kroku nerozumí ani straničtí kolegové.

Peake poradila šéfovi ODS Kubovi. Poslanec LIDEM naříká nad tím, co zažil v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference strany LIDEM

Peake před zásadním hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka opustila jednací sál. Později oznámila rezignaci na šéfku strany LIDEM. Jako důvod uvedla neshody se členy, aniž by to s nimi dříve diskutovala. "Seděli jsme v sále a kolegové z TOP 09 nás informovali o jejím kroku. Sami jsme o ničem informováni nebyli, nic nám neřekla," krčí podle Lidových novin nechápavě rameny poslanec Viktor Paggio.

Zaskočen je i zbytek strany. Ta nemá příliš velkou podporu veřejnosti, odchod Peake ji může ještě více posunout k propasti. "Rozhodně teď nebudeme úspěšná nevěsta, to chápeme. Možná by bylo lepší jít cestou integrace k dalším středovým stranám," uvažuje Paggio, podle kterého bývalá šéfka vrazila straně "peaku do zad".

Regiony se bouří

Nespokojenost zní také z regionů, někteří členové na protest stranu opouštějí. Ani poslanec LIDEM Jiří Rusnok nevidí osud strany růžově. "Jsme postaveni najednou před úplně jinou realitu než před pár dny. Já osobně jsem toho za poslední tři roky zažil tolik negativního, že už zřejmě nebudu mít chuť a sílu znovu kandidovat," uvedl pro LN.

Rada Kubovi

Peake svoje rozhodnutí ospravedlňuje a odmítá, že by za jejím krokem byl příslib nějaké pozice. Měla prý od začátku pocit, že bojuje za mrtvé dítě, jak uvedla v České televizi. "Nevěřila jsem jednotě ODS. Pro příště bych doporučila Martinu Kubovi, aby se měsíc před klíčovým hlasováním věnoval práci se svými poslanci než z jiných stran," vzkázala úřadujícímu předsedovi ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…