Peakovci jednají, zda zůstanou ve vládě. Názory se prý různí

03.01.2013 17:15

Předsednictvo a poslanci nejmenší vládní strany LIDEM jednají v Poslanecké sněmovně o tom, zda strana skutečně splní hrozbu z konce loňského roku a odejde z koaliční vlády s ODS a TOP 09. Předsedkyně strany a vicepremiérka Karolína Peake ale už několik dní naznačuje, že je spíše pro pokračování současné podoby kabinetu. Při příchodu na dnešní jednání za "uzavřenou kapitolu" označila působení zástupce své strany na ministerstvu obrany.

Peakovci jednají, zda zůstanou ve vládě. Názory se prý různí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Vedení LIDEM před Vánoci oznámilo, že její ministři odejdou k 10. lednu z koaliční vlády poté, co premiér Petr Nečas (ODS) Peake odvolal z čela ministerstva obrany po pouhých osmi dnech v úřadu. Zdůvodnil to ztrátou důvěry v političku, která den po nástupu na ministerstvo odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a některé další úředníky. Resort nyní dočasně vede Nečas, Picek se do funkce vrátil.

LIDEM na vývoj reagovali emotivně a oznámili odchod z koalice, po několika dnech však začala Peake atmosféru mírnit. Přispěly k tomu také informace, že vzniklá menšinová vláda ODS a TOP 09 by se ve Sněmovně mohla opřít o skupinu nezařazených poslanců, které "shání" někdejší ministr školství Josef Dobeš.

"Nejsem velkým příznivcem toho, nechávat volný průběh nadějím a těšení různých poslanců, kteří se teď chystají na to, jak budou podporovat vládu mimo koaliční smlouvu," prohlásila dnes vicepremiérka. Její stranický kolega Viktor Paggio ale při příchodu novinářům řekl, že jeho názor a argumenty bude "trochu jiné" než slova stranické šéfky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…