Pecina slíbil v Ostravě více policistů

20.09.2013 12:11

Bezpečnostní situace v Moravskoslezském kraji byla tématem brífinku ministra vnitra v demisi Martina Peciny. Zdůraznil potřebu posílit prevenci kriminality a slíbil doplnit počty policistů. V rozpočtu ministerstva se údajně najdou i peníze na asistenty policie, aby mohlo být předcházeno rasovým nepokojům a snížila se kriminalita.

Pecina slíbil v Ostravě více policistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Martin Pecina zdůraznil, že se sílícím extremismem a s etnickým napětím je potřeba posílit prevenci kriminality i v Moravskoslezském kraji. Zmínil, že nyní se hodně medializují v souvislosti s protiromskými náladami města jako třeba Duchcov nebo České Budějovice. Jenže podle Peciny právě Ostrava zaslouží největší pozornost. Zatímco v těchto městech žije romská populace v řádu několika stovek občanů, v Ostravě se jedná o 30 000 Romů.

Ministr Pecina na brífinku přislíbil navýšení počtu policistů v republice o tisíc mužů. Přímo pro Moravskoslezský kraj by mělo být určeno 200 pracovních sil. Ten podle něj patří k rizikovým a situace v policii z personálního hlediska není dostačující. Ministr slíbil i navýšení mezd, ale nikoli plošně. Jde prý o to napravit nespravedlnosti v této oblasti. Ty vznikly v minulých třech letech, kdy některým policistům klesly platy i o 20 procent.

Bývalá vláda dostala situaci mimo zákonný stav

Pecina se osobně a zevnitř seznámil se stavem v Moravskoslezském kraji. Situace je tam podle něj nelehká. Chybí policisté, a to zejména v ulicích, a také jim klesly platy. Stejná situace je podle něj i v Hasičském záchranném sboru, kde chybí do naplnění stavu 600 mužů. Podle Peciny tak bývalá vláda dostala situaci mimo zákonný stav a to je třeba rychle napravit.

Rusnokova vláda dojednala nový dostatečný rozpočtový rámec, který dovolí nabrat potřebné lidi do bezpečnostních složek.

Založení pracoviště vrtulníku v Ostravě je také na programu připravovaných změn pro Moravskoslezský kraj. Podle Peciny je třeba zahájit kroky k tomu, aby byli vycvičeni piloti a připravilo se pracoviště. To si však prý vyžádá více času, alespoň v řádu měsíců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…