Pecina v ČT odhalil, o čem se hádal s Červíčkem. Pořád prý mluvil o reorganizaci, ale nic se nedělo

03.12.2013 22:27

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina prozradil, kolik peněz bude muset stát vyplatit staronovému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Popsal také spory, které měl s úřadujícím policejním prezidentem Martinem Červíčkem. Ten prý odmítal učinit potřebné personální změny. Připomněl také, že Červíček dlouho uznával postavení ministra a sám mu donedávna přisuzoval konečné slovo v tomto sporu.

Pecina v ČT odhalil, o čem se hádal s Červíčkem. Pořád prý mluvil o reorganizaci, ale nic se nedělo
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Pecina

Do úterních Událostí, komentářů České televize dorazil ministr vnitra v demisi Martin Pecina a znovu popsal aktuální situaci v policii. Co hodlá dělat v situaci, kdy vrátil do funkce prvního muže policie Petra Lessyho a Martin Červíček se stejného místa odmítá vzdát? A co je pravdy na tom, že ministr Červíčka tlačil k personálním změnám ve sboru?

Červíček nechtěl dělat personální změny

V úvodu pořadu Pecina zdůraznil, že si není vědom žádné vlny kritiky, kterou vyvolalo jeho rozhodnutí instalovat do vedení policie dva policejní prezidenty. Zdůrazňuje především totiž fakt, že se Petr Lessy očistil před soudem a není důvod k tomu držet ho mimo sbor. "Ten rozsudek byl vydán někdy 25. října, já jsem následně vedl řádné správní řízení a k dnešnímu dni jsem pana Lessyho vrátil do služebního poměru, zatím jsem ale nerozhodl, kdo bude policejním prezidentem," popsal situaci Pecina.

Následně prozradil, že s úřadujícím policejním prezidentem opakovaně hovořil o situaci v policii a chtěl, aby řešil i problémy v protikorupční policii, nejlépe na personální úrovni. Situace v Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality není dobrá. Pan Červíček neustále připravoval podle Peciny reorganizaci, ale nic se nedělo.

„Veřejně jsem pana Červíčka nekritizoval, ale mezi čtyřma očima jsme řešili např. podněty, které přišly od policejní ombudsmanky. Ale já neříkám, že bych byl nespokojen z funkce pana Červíčka, jen říkám, že se musí napravit stav, kdy pan Lessy byl neoprávněně odvolán z funkce," uvedl Pecina. Ministr vnitra v této souvislosti také připomněl, že sám před časem navrhl povýšení Martina Červíčka na brigádního generála a myslí si, že udělal pro policii mnoho dobrého.

Policejní prezident musí uznávat svého šéfa

Před časem Martin Červíček do médií uvedl, že jako policejní prezident bude respektovat názor ministra vnitra jako svého šéfa. Pecina ve studiu tato slova připomněl a podivuje se nad tím, proč Martin Červíček dnes nečiní. Teoreticky je možné dát panu Červíčkovi jinou funkci v policii, protože je ve sboru více jak dvacet let a má spoustu zkušeností. Jednoznačné slovo v této věci ale bude případně mít staronový policejní prezident Petr Lessy.

„Do včerejška jsem si myslel, že se pánové dohodnou a Petr Lessy buď nebude trvat na návratu do funkce, nebo Martin Červíček opustí post policejního prezidenta,“ prohlásil Pecina s tím, že Lessy cítí morální právo pro návrat na svůj původní post. Ministr by prý byl osobně rád, kdyby se tato situace vyřešila bez nějakého pocitu osobní msty.

Lessy má také dostat zpět plat, na který měl nárok jako policejní prezident a který rok a půl nedostával. "Jde o šedesát tisíc korun měsíčně, tak si to spočítejte. Každý den, kdy je pan Lessy doma, nás stojí peníze,“ podotkl závěrem Pecina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…