Pečinka: Milovník minulého režimu Andrej Babiš si najednou hraje na pravičáka

12.09.2013 10:50

Politické angažmá Andreje Babiše je prý pošetilým nápadem bohatého muže, který se rozhodl, že získá vliv na politiku. Svěřil se do péče marketingových a politických expertů, kteří z něj na základě svých pouček stvořili někoho úplně jiného, než ve skutečnosti je. A to do té míry, že to prý vypadá jako atentát na mocného miliardáře. Tak to alespoň vidí komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

Pečinka: Milovník minulého režimu Andrej Babiš si najednou hraje na pravičáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš za volantem volebního autobusu

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Na stránkách magazínu Reflex se o „nové alternativě pro pravicového voliče“ rozepsal jeden z expertů na českou pravici, komentátor Bohumil Pečinka. Andrej Babiš je podle něj nepochybně složitou osobností. V byznysu má instinkt vlka a nepopíratelnou schopnost uspět. Jenže zároveň se prý jedná o člověka, který je až neuvěřitelně zakotven v mentalitě osmdesátých let.

„Všude vidí mocné ústřední výbory, jež řídí stát, a svět popisuje jen skrze zákulisní zájmy a kontakty,“ všiml si komentátor. Mimoto pohrdá „demokratickým bordelem“ a jako politik vstoupil do povědomí sprostě lidovými nadávkami na korupci.   

Typicky babišovské vystoupení prý Pečinka zhlédl před dvěma lety na Žofínském fóru o zemědělství. Jízlivé útoky na současné ekonomické uspořádání a špatně skrývané vychvalování minulého režimu prý vyvolalo nadšenou reakci šéfů zemědělských družstev, pro které je šéf Agrofertu hrdinou. O pár dní později mluvil úplně stejně ke studentům na VŠE a zanechal prý dojem legračního pána z úplně jiné epochy.

Jenže teď se jeho političtí poradci rozhodli vytrhnout Babiše z jeho přirozeného světa a zasadit do úplně jiného prostředí. Ztělesnění zemědělství s jeho zemitostí a státním ochranářstvím se najednou proměnilo v uhlazeného liberála. A to vše jen proto, že si jeho experti spočítali, že aktuálně leží na zemi nejvíc hlasů rozčílených voličů pravice.

„Antiliberální člověk se sklony k idealizaci minulého režimu a s velkým potenciálem získat protestní a protisystémové voliče dnes říká naučené pravicové fráze a vypadá při tom jako vypuštěný balón,“ poznamenává Pečinka. Jenže představě, že někdo takový může přetahovat voliče ODS či TOP 09, podle Pečinky může uvěřit jen nějaký „expert“ kalibru Jiřího Pehe. Anebo samolibí marketingoví kouzelníci, kteří opravdu věří, že dokáží „prodat i shnilé jablko, když ho zabalí do krabice s mašličkou“.

Je prý možné, že Andrej Babiš do sněmovny skutečně vstoupí, protože jeho široký záběr možná navzdory jeho týmu dokáže strhnout dostatečné množství antisystémových voličů. Rozhodně se mu ale nepodaří oslovit ty, na které cílí, a sype do toho ze svého víc peněz, než všechny zavedené velké strany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…