Pečinka v ČT: Dobře, že kandiduje Topolánek. Donutí ostatní mluvit o politice, ne jen jaké je počasí

07.11.2017 23:10

V úterních Událostech, komentářích na ČT byl hostem komentátor Reflexu Bohumil Pečinka a hodnotil především to, kdo by mezi prezidentskými kandidáty mohl být opravdovým přínosem.

Pečinka v ČT: Dobře, že kandiduje Topolánek. Donutí ostatní mluvit o politice, ne jen jaké je počasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

V 16:00 vypršela lhůta pro podání přihlášek do prezidentské volby. Osmnáct lidí má zájem být prezidentem České republiky. Ministerstvo vnitra už naznačilo, že zřejmě jen polovina uchazečů může splnit všechny zákonné podmínky pro účast v lednových volbách. Oficiální seznam kandidátů zveřejní koncem listopadu.

Vstup Mirka Topolánka do boje o Hrad podle Pečinky velmi zamíchal a změnil situaci. „Tím, jak Miloš Zeman řekl, že se nebude účastnit volebních debat a vyjadřovat se ke kandidátům, tak volební kampaň zatím vypadá unyle,“ řekl s tím, že to spíše působí jako soutěž o nejušlechtilejšího muže.

Podle Pečinky je dobře, že se Topolánek rozhodl kandidovat na prezidenta, protože přinese opravdová politická témata. „On donutí ostatní kandidáty se vyjadřovat k podstatným politickým otázkám, ne jen jaké je počasí,“ řekl komentátor.

S výjimkou Mirka Topolánka a Miloše Zemana nekandidují lidé s dlouhodobou průpravou ve vysoké politice. Do politiky jdou lidé z nestranického světa. „Nikdo nechce být spojován se žádnou politickou stranou, nebo že by ho jedna strana navrhla, to by byl polibek smrti,“ říká Pečinka.

Druhé kolo prezidentských voleb má zvláštní logiku, a to tu, že nevyhrává ten nejlepší a kdo má nejvíce stoupenců, ale ten, na kterém je největší shoda. „Shoda bude na tom, kdo bude mít nejméně nepřátel a nejméně kritiků,“ míní Pečinka a dodává, že všichni nominující tak vychází z toho, že by mohli být v druhém kole proti někomu silně vyhraněnému, to je například Miloš Zeman, a posbírat hlasy nezemanovského světa.

Teď bude velmi záležet na tom, jak se budou profilovat jednotliví kandidáti v debatách. Zatímco doteď voliči sháněli podpisy pro svoji kandidaturu, nyní jim jde hlavně o přízeň voličů. „Někteří kandidáti se vůbec nevyjadřují k podstatným otázkám, a to je velmi zvláštní, chtějí se na Hrad spíše promlčet,“ říká komentátor Pečinka.

Topolánek podle Pečinky bude naštěstí takový katalyzátor, který kandidáty donutí konečně mluvit. „Topolánkova kandidatura je opravdu přínosem,“ uzavřel Pečinka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…