Pečinka z Reflexu: Až budou vládnout ty nové neokoukané tváře...

20.09.2013 7:08

Výsledky nadcházejících předčasných voleb budou pravděpodobně odrážet zklamání voličů z předchozích vlád ČSSD i ODS, šanci dostanou nové neokoukané tváře, které dávají zdání nové naděje. Ale rozčarování se může obrátit i proti současným kritikům údajně špatného vládnutí, upozorňuje komentátor Bohumil Pečinka.

Pečinka z Reflexu: Až budou vládnout ty nové neokoukané tváře...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus popřál kandidátům hodně zdaru a síly

Výsledkem voleb bude podle komentátora týdeníku Reflex Bohumila Pečinky pokračování trendu, jehož podstatou je odklon od tradičních politických stran. Lidé jsou zklamaní z jejich vládnutí a chtějí v politice vidět nové lidi. Voličské rozčarování má v sobě ale jednu zákonitost, jak Pečinka upozorňuje v komentáři pro MF Dnes, a ta se už zítra může obrátit proti dnešním kritikům údajně špatného vládnutí v minulosti.

"Český politik, ročník 2013, je ve dvojím ohni a výsledkem je to, čemu se v politologii říká bezmoc vládnutí. Jeho politická moc je totiž v mnoha ohledech vyvlastněna, a to shora i zdola," píše Pečinka.

Například asi 80 procent zákonných předloh přijímá Evropský parlament a zákonodárná tělesa členských zemí je pak jen technicky upravují pro národní potřeby. To je omezení shora. Zdola českým politikům vyvlastňují moc kraje, s nimiž přímo komunikují a dotačně je ovlivňují evropské struktury.

Všechno změnit nelze

Jinak řečeno, některé reality se podle komentátora nezmění žádným převrstvením dnešních poměrů. "Pokud by přišli po volbách k moci dnešní radikální kritici české politiky, dostanou se do stejných kleští jako jimi kritizovaní," konstatuje Pečinka.

Z jistého úhlu pohledu se prý pokus prezidenta Miloše Zemana přepsat klasická pravidla parlamentní demokracie může jevit jako snaha centralizovat zbylou moc na národní úrovni. Na druhou stranu svou snahou ale natolik rozhýbá jiné struktury státu, že fakticky dojde jen k přenesení napětí do jiných oblastí.

Přitom mocenské převrstvování na nejvyšší úrovni nemá podle Pečinky jen politické, ale také ekonomické kořeny. "Mnoho vlivných skupin si v době hospodářské recese vsadilo na určité politické síly, které mají přerozdělit svět veřejných zakázek a přesměrovat různé dotační programy do jiných částí země a resortů," píše komentátor.

Nic špatného na tomto politickém řešení neshledává, je podle něj naprosto legitimní. "To jen ve volební kampani je maskováno hesly o nové politice a prohnilých tradičních stranách," uzavírá Bohumil Pečinka pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…