Pehe: Národní zájmy u nás určuje mafiánský kapitalismu, nikoli politika

29.09.2012 8:10

Den české státnosti v alkoholickém rauši. Politolog a spisovatel Jiří Pehe ve svém komentáři pro deník Právo kritizuje nejen média, která místo významného svátku neustále informovala, jak si konečně svlažit hrdlo tvrdým alkoholem, ale především nelegální aktivity, na které metylalkoholová aféra poukázala a jimiž je náš stát prorostlý.

Pehe: Národní zájmy u nás určuje mafiánský kapitalismu, nikoli politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Pehe se domnívá, že zmírnění prohibice dalo oslavě české státnosti symbolický rozměr, neboť konečně byla vyřešena otázka, která sužovala český lid i stát – kdy budou omezení na prodej a pití tvrdého alkoholu zrušena.

Po prvotním šoku a zděšení nad nárůstem obětí otrav metylalkoholem přišly podle Peheho úvahy, kolik na prohibici tratí výrobci a kolik stát. Tyto dojmy ještě podtrhovala média, konkrétně televizní zprávy plné obrázků smutně vyhlížejících prázdných regálů v barech. „Trh okolo sebe kopal jako zraněné zvíře silou, která nenechala nikoho klidným,“ píše politolog.

Mafiánský kapitalismus jako hybatel národních zájmů

Aféra s jedovatým metanolem podle něj také ukázala, jak moc je „česká státnost“ prorostlá nelegálními aktivitami, které příslušné orgány tolerovaly celá léta. Oceňuje sice práci policie, které se podařilo rychle dopadnout viníky, nicméně kriminální zázemí nelegálních distribučních sítí zůstalo prý víceméně netknuto.

Vláda se v uplynulých dnech nechala několikrát slyšet, že bude zapotřebí systémových změn v obchodu s alkoholem, aby se tato situace již nikdy nemohla opakovat. „Zdá se, že všechny nápady byly jen produktem momentálního vystřízlivění české politiky z rauše, ve kterém jinak permanentně je,“ odsuzuje pasivitu politiků Pehe a dodává, že s koncem prohibice budou zajisté zapomenuty.

Během oslav svátku české státnosti se politici podle něj velmi rádi ohání národními zájmy, které obalují vznešenými slovy, jako tradice, suverenita a hodnoty. „Národní zájmy u nás určuje mafiánský kapitalismu, nikoli politika,“ míní však Pehe. „Kdybychom ale měřili hodnoty obsahem diskuze během metylalkoholové aféry, možná by politici místo projevů oslavili den státnosti lépe, kdyby si před kamerami dali lahvičku šňapsu na zdraví.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…