Pehe proti Putinovi: Ani Hitler si nedovolil vtrhnout do Sudet a uspořádat referendum

20.03.2014 10:12

Současná krize okolo připojení Krymu k Rusku vykazuje řadu analogií s obsazením československých Sudet hitlerovským Německem. V komentáři napsaném pro Český rozhlas na to upozornil politolog Jiří Pehe. Proto varuje před tím, aby západní státy ustupovaly ruskému prezidentovi Putinovi, jehož režim označuje za neofašistický.

Pehe proti Putinovi: Ani Hitler si nedovolil vtrhnout do Sudet a uspořádat referendum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Pehe upozorňuje, že rétorika sudetských Němců v Československu ve druhé polovině 30. let minulého století byla téměř identická s rétorikou Rusů, kteří dnes mluví o potřebě chránit Rusy na Krymu před údajným fašistickým režimem na Ukrajině a práva na sebeurčení se domáhají silou.

I Československo bylo líčeno jako nedemokratický utlačovatel práv německé menšiny. Pehe naznačuje, že vůdce nacistů si nedovolil to, co nyní Putin:  „Dokonce ani Hitler, který se postavil do role jejího ochránce, ale nevtrhl do Sudet, kde by pak zorganizoval před namířenými zbraněmi referendum o odtržení. Svého nakonec dosáhl vydíráním západních mocností, které mu, prý v zájmu míru, odtržení Sudet v Mnichově odkleply,“ napsal Pehe.

Celý komentář ZDE

Podle jeho názoru byl sice Hitlerův postup jiný, výsledek však stejný: „Sudety skončily za jásotu etnických Němců v rukou Hitlera, Krym je nyní za jásotu Rusů v rukou Putina.“

Pehe také upozornil na oznámení Kremlu, že Rusko si vyhrazuje právo chránit Rusy v jiných zemích. „Kolik Rusů je k tomu potřeba, a co konstituuje pošlapávání jejich práv, evidentně závisí jen na mínění Kremlu. Mít v kterékoliv zemi ruskou menšinu se tak stává ve světle současného chování Moskvy rizikovým faktorem,“ varuje Pehe.

Závěrem konstatuje, že dnes nemusí být v bezpečí před Putinem ani země, jejichž někteří politici tvrdí, že Ukrajina je jen jakýsi podivný, prý umělý stát, o němž nic nevíme, takže proč Rusům nevyhovět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…