Pehe se pustil do Zemana: Má starost o svobodu slova, kterou Chovancův úřad neomezuje, nebo se bojí, že...

14.01.2017 13:32

Nad tím, proč prezident Miloš Zeman vede boj proti vytvoření Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, se ve vysílání Českého rozhlasu zamyslel politolog Jiří Pehe.

Pehe se pustil do Zemana: Má starost o svobodu slova, kterou Chovancův úřad neomezuje, nebo se bojí, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Poukazuje na to, že Zeman svůj názor nezměnil ani po setkání s ministrem vnitra Milanem Chovancem, který se prezidentovi pokoušel vysvětlit, že centrum nemá za úkol nikoho cenzurovat nebo cokoliv zakazovat, ale pouze vyhodnocovat nejrůznější informace kolující zejména na internetu a upozorňovat z pozice českého státu na ty, které jsou zjevně nepravdivé.

  • Celý text je ZDE

Pehe se ptá, co Zemana k tak intenzivní kampani vede. „Má opravdu starost o svobodu slova, kterou úřad nijak neohrožuje, protože nemůže nikoho a nic zakazovat, pouze upozorňovat? Anebo mu coby politikovi, jehož veřejná vystoupení jsou prošpikována neověřenými informacemi, vadí už jen to, že na šíření takových informací bude nově zmíněný úřad upozorňovat? Co když si eventuálně vezme na paškál i některý z jeho výroků nebo výroků jeho některých politických spojenců, kteří jsou s pravdou občas na štíru?“ ptá se Pehe.

Upozorňuje, že nový úřad má jednat v zájmu ochrany bezpečnosti země. „Bylo na čase, chce se říct, protože už i respektovaná zahraniční média upozorňují, že Česká republika se stala jednou ze základen šíření dezinformací, které mají původ zejména v ruských továrnách na šíření dezinformací. Dávají jim za pravdu i české výzvědné služby. Stačí nahlédnout do výroční zprávy Bezpečnostní a informační služby,“ podotýká Pehe.

Pokládá si otázku, zda jde prezidentovi v jeho boji proti centru skutečně jen o princip. „Anebo to nějak souvisí se skutečností, že český prezident je obklopen lidmi s úzkými vazbami na současné Rusko a kteří byli v jeho volebním štábu? Třeba nám časem odhalí pravdu právě činnost úřadu, který by Zeman chtěl za každou cenu zrušit,“ uzavírá Pehe své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…