Pehe se pustil do některých Čechů: Stále tu přežívá „normalizační“ mentalita. A Zeman a Babiš jsou se svou popularitou produkty této mentality

02.10.2017 18:31

Politolog Jiří Pehe se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad tím, proč se Češi ohánějí výjimečným stavem, jaký mají ve Francii kvůli migrační krizi.

Pehe se pustil do některých Čechů: Stále tu přežívá „normalizační“ mentalita. A Zeman a Babiš jsou se svou popularitou produkty této mentality
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Podle Peheho totiž diskuse s odpůrci jakékoliv migrace muslimů do České republiky dost často končívají argumentem odpůrců, že politika odmítání uprchlíků nás přinejmenším zatím uchránila od výjimečného stavu, jaký mají ve Francii.

„Ponechme stranou, že tzv. výjimečný stav ve Francii, ač opticky jistě nic příjemného (vojáci hlídkující v ulicích, posílená přítomnost většími pravomocemi vybavené policie), se zatím nijak nechvalně neprojevil v podobě jeho zneužití proti svobodám běžných Francouzů. Zajímavější je, jak často argumentem o výjimečném stavu šermují právě Češi,“ poznamenal Pehe, jenž za výjimečný stav považuje okupaci země sovětskými jednotkami. 

Domnívá se, že současný výjimečný stav v dnešní Francii je nesrovnatelný. Tehdy podle něj docházelo k naprostému zadušení svobody a důstojnosti lidí. „Přesto se zdá, že mnoho příslušníků zejména starší generace na tento ‚výjimečný stav‘ občas vzpomíná s nostalgií,“ sdělil. 

  • Původní text ZDE

A pozastavil se nad tím, že tu stále přežívá „normalizační“ mentalita, jež je dnes přítomná v podobě jakéhosi přetrvávajícího „výjimečného stavu“ v myslích mnoha lidí u nás. „Andrej Babiš nebo Miloš Zeman jsou se svou popularitou produkty této mentality. Nabízejí vládu ‚pevné ruky‘, slibují vystrašenému občanstvu (které ovšem sami aktivně straší) ochranu. Ani trocha autoritářství přitom snad prý nemůže škodit: hlavně když bude klid k práci, pohodička a zdánlivě bezpečno,“ dodal Pehe. 

Sděluje rovněž skutečnost, že i když Francie musela přijmout výjimečná opatření, Francouzi zůstávají stále z více než dvou třetin lidmi s otevřenou myslí, již se nebojí světa a jeho výzev. „Jak tomu je naopak u nás, vystihl nechtěně jeden známý český komentátor a sociolog. Ten nedávno napsal v reakci na průzkum ve zhruba dvou stovkách zemí světa, v němž se Češi umístili v odmítání migrantů čtvrtí od konce, že i kdyby tento nedostatek otevřenosti měl snad nakonec znamenat snížení ekonomické úrovně, máme u nás alespoň bezpečno,“ sdělil Pehe. 

„Francie časem svůj výjimečný stav zruší. Pod vedením prezidenta Macrona se dokonce v Evropě pokouší postavit do čela snah otevřít se velkým výzvám globalizace a rehabilitovat Evropskou unii. Zato výjimečný stav v myslích nemalé části lidí v našem regionu jen tak zrušit nepůjde,“ uzavřel komentátor se slovy, že lidé, kteří zažili otroctví, se až na výjimky vpravdě svobodnými bytostmi už nestanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…