Pehe se rozepsal o ÚSTR. Dáváme prý stamiliony na instituci, která se zabývá jen sama sebou

18.04.2014 17:42

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se pěkně vyjevil při volbě nového ředitele. Instituce se má zabývat historií, od svého vzniku se ale zabývá sama sebou. A nezmění to ani nově zvolený ředitel Zdeněk Hazdra. Napsal to politolog Jiří Pehe na svém blogu.

Pehe se rozepsal o ÚSTR. Dáváme prý stamiliony na instituci, která se zabývá jen sama sebou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Pehe kritizuje už samotný vznik ústavu, který byl vytvořen jako politická a ne veřejnoprávní instituce. ÚSTR se mohl stát součástí nějakého existujícího historického ústavu. Nebo se mohlo v zákoně ustanovit, aby do něj vysílaly zástupce významné společenské instituce.

I kdyby radní byli andělé, budou obviňováni z politických závazků

To se ovšem nestalo a nyní je z ÚSTRu politická instituce. To je způsobeno už tím, že Senát vybírá radu kontrolující činnost ústavu. „I kdyby byli radní andělé, budou obviňováni z toho, že jsou někomu politicky zavázáni, mají nějakou vlastní politickou agendu,“ upozorňuje Pehe.

Podle Peheho je tedy nemožné zabránit domněnkám a podezřením, že ÚSTR pracuje na politickou objednávku.

Nešťastný způsob vytvoření Ústavu pro studium totalitních režimů zapříčinil, že je tato instituce od svého vzniku ponořena do vlastních problémů a kontroverzí, které znehodnocují její výstupy.

Máme vydávat stamiliony na instituci, která je absurdním zrcadlem české současnosti?

„Mají se ale vydávat ze státního rozpočtu stamiliony na instituci, která je mnohem více jakýmsi absurdním zrcadlem české současnosti než institucí vpravdě historicko-badatelskou?“ pokládá si Pehe otázku.

Nový ředitel Hazdra prý chce zklidnit situaci. Pehe tomu ale nevěří. Prý se jedná jenom o zbožné přání. Nejlepší by proto bylo vystavět od začátku celý ÚSTR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…