Pehe se vysmíval Orbánovi, že v Maďarsku vzrostl počet nakažených koronavirem. A hodně tvrdě narazil

11.04.2020 18:16

Politolog Jiří Pehe udeřil na maďarského premiéra Viktora Orbána. Padlo i jméno George Sorose. Jenže přišla reakce, se kterou možná nepočítal.

Pehe se vysmíval Orbánovi, že v Maďarsku vzrostl počet nakažených koronavirem. A hodně tvrdě narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Maďarsko se stejně jako ostatní země světa potýká s pandemií koronaviru. Maďarský premiér Viktor Orbán však postupuje poněkud radikálněji než většina ostatních politiků. Parlament mu udělil právo vládnout v časech krize čistě s pomocí dekretů. Do klíčových podniků napochodovali vojáci a kontrolují jejich fungování.

U liberálně smýšlejících Evropanů se Orbánovy kroky nesetkaly s pochopením. Šéf maďarské vlády čelil hlasité kritice. Kupříkladu z Německa.

Politolog Jiří Pehe zdůraznil, že „Orbánova diktatura“ už funguje dva týdny, ale počty lidí nakažených koronavirem v Maďarsku i nadále rostou. V pátek zaznamenalo dokonce nejvyšší nárůst nemocných. Pehe si položil provokativní otázku, zda za to náhodou nemůže George Soros.

„Maďarsko zaznamenalo včera nejvyšší denní nárůst počtu nakažených koronavirem. A to je prosím Orbánova diktatura už dva týdny v provozu! Kde udělali maďarští soudruzi chybu? Anebo že by za tím byl Soros?“ zeptal se Pehe.

Jiří Pehe komentuje nárust počtu případů onemocnění covid-19 v Maďarsku

Jenže, jeho vyjádření nezůstalo bez reakce. Ozvala se publicistka Lucie Sulovská, která situaci v Maďarsku sleduje.

Milý Pehe, ten nárůst (stále pětkrát nižší než ve Švédsku) způsobil jeden konkrétní domov pro seniory v 17. budapešťském obvodu, kde se nakazilo přes sto lidí. Kdo vládne v Budapešti asi víte, v tom konkrétním obvodu vládne Gyurcsányova DK. Ale určitě máš radost, tak si ji nech,“ upozornila Sulovská s odkazem na maďarskou opozici.

Jiří Pehe komentuje nárust počtu případů onemocnění covid-19 v Maďarsku

Jiří Pehe si však ze situace v Maďarsku dál tropil žerty.

„Prý ho (Sorose) viděli v Budapešti ... bez roušky,“ napsal politolog. A přidal smajlíka.

Jiří Pehe komentuje nárust počtu případů onemocnění covid-19 v Maďarsku

Ekonom Pavel Kohout ale Pehemu připomněl, že situace v jiných státech EU je mnohem horší.

„Portugalsko má 13× (ano, třináctkrát) více případů covid-19 než Maďarsko, a to při zhruba stejném počtu obyvatel. Za to taky může Orbánova diktatura?“ zeptal se.

Jiří Pehe komentuje nárust počtu případů onemocnění covid-19 v Maďarsku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…