Pehe varuje ČSSD před Zemanem: Mladí o něj nestojí

15.08.2013 22:15

Politolog Jiří Pehe v úvaze uveřejněné na svém webu varuje ČSSD, že její případné těsnější spojení s prezidentem Milošem Zemanem jí odláká část voličstva. Půjde především o mladší a liberálně orientované levicové voliče. Ti totiž nestojí o Zemanův nacionalistický populismus.

Pehe varuje ČSSD před Zemanem: Mladí o něj nestojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Zeman už od svého zvolení vykazuje autoritářské tendence. Dosud měl za sebou coby 'prezidentskou' jen malou neparlamentní SPOZ, takže kromě 'tvořivého' ohýbání Ústavy měl omezené možnosti. I tak už stačil destabilizovat ústavní systém. S největší českou stranou v zádech by měl při případném spojenectví s KSČM k dispozici legislativní i vládní mašinérii, která může zásadně změnit poměry u nás, včetně těch ústavních,“ upozorňuje politolog.

Celá glosa Jiřího Pehe ZDE.

Dodává k tomu, že Zeman vystupuje sice jako proevropsky orientovaný politik, ale jeho reálné jednání ukazuje spíše k tomu, že je nacionálně laděným populistou, v tom si je prý podobný se svým předchůdcem Václavem Klausem. A nacionální populismus je něco, o co mladší voliči a liberálně smýšlející lidé nestojí. Pokud chce ČSSD získat v případných předčasných volbách i jejich hlasy, měla by najít způsob, jak se od Zemana výrazněji odpoutat a odlišit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…