Pehe varuje: Martin Kuba, to je totální zkáza

18.06.2013 10:10

Pravice bojuje o přežití a zároveň se blíží k vlastnímu sebezničení. Politolog Jiří Pehe to řekl v rozhovoru pro server Deník.cz. Naznačil, že se dokonce blíží totální destrukce pravice.

Pehe varuje: Martin Kuba, to je totální zkáza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Podle Peheho by nejlepším řešením byly předčasné volby. Pokud by současná koalice pokračovala, nadále by prohlubovala nenávist lidí k politikům a politice. „Je však jasné, že strany hrají o mnoho a některé pravicové téměř o přežití. Zejména pro ODS by předčasné volby mohly znamenat naprostou katastrofu,“ míní politolog.

Zeman jmenuje vládu, pokud bude mít jistých 101 hlasů

Jestliže koaliční strany získají pro svůj projekt 101 hlasů, prezident Miloš Zeman bude postupovat podle zavedených mechanismů. Preferuje konání řádných voleb před předčasnými.

Zeman by za současných podmínek nedal dohromady sestavu, která by mohla vládnout s podporou většiny v Parlamentu. Nedokázal by to bez podpory dvou pravicových stran. To by ale vypadalo jako prohra. Hraje také o vliv v sociální demokracii, kde by v případě předčasných voleb nedokázal oslabit křídlo Bohuslava Sobotky tak, aby jej dokázal vyšachovat.

Pokud bude pokračovat ODS ve vládnutí, může se trochu zmátořit

Pro ODS je určitou nadějí, že sestaví životaschopnou vládu a jako strana se za rok nějak zmátoří. To ale může také prospět ČSSD. Pokud budou představitelé ODS v příštích měsících vyšetřováni policií, může to pravicovou stranu ještě dále oslabit.

Pro TOP 09 by byly nejvýhodnější předčasné volby. Pravicoví voliči totiž nevnímají ODS jako alternativu. Nyní se zdá, jako by se strana zabrzdila. Peheho by proto zajímalo, co za tím stojí. Strana se prý chová nelogicky a jde sama proti sobě.

Kuba by znamenal totální zkázu občanských demokratů

Pokud by se premiérem stal první místopředseda ODS Martin Kuba, byla by to podle Peheho totální zkáza občanských demokratů. Stranu by prý nikdo nevolil. Je totiž ztělesněním druhu vazeb, od kterých se ODS chtěla očistit.

„Lidé, kteří by občanským demokratům mohli pomoci, aby za rok úplně nepropadli, jsou Jiří Pospíšil nebo Bohuslav Svoboda. Ale ti do toho evidentně nechtějí jít, nebo se o nich ani neuvažuje. Zdá se, že v ODS je vše při starém a strana pracuje na svém sebezničení,“ soudí Pehe.

TOP 09 by měla z koalice vystřelit

Politolog se obává, že co se momentálně rýsuje na pravici, je slovenský model. To znamená naprostou destrukci pravice. Levice v příštích volbách dosáhne ústavní většiny. Na pravici není nikdo, kdo by situaci dokázal zachránit. Jediné, co by teď bylo vhodné, je, aby TOP 09 „vystřelila“ z koalice a prezentovala se jako alternativa. Tu by pak spousta pravicových voličů volila.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…