Pekelná řež v ODS: "Mrtvý muž" Svoboda a exministr, který chystá překvápko

03.09.2013 8:11

Málo jistě volitelných míst a spousta nevyřešených sporů. To vše způsobuje, že tvorba volebních kandidátek v ODS začíná připomínat hodně pekelnou řež. V jednotlivých krajích se vytahují nejrůznější zákulisní praktiky. Nejdrsnější souboj se však odehrává v Praze. V někdejší baště je ODS už dlouho rozdělena.

Pekelná řež v ODS: "Mrtvý muž" Svoboda a exministr, který chystá překvápko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba přichází k řečnickému pultu

Na prvním místě kandidátky byla v metropoli potvrzena Miroslava Němcová, která získala titul „superlídryně“, tedy celorepublikového čísla jedna. O místa za ní se však rozpoutala brutální řež. Na druhém místě měl být Bohuslav Svoboda, předseda pražské ODS a sesazený primátor. Jenže hned několik pražských sněmů se proti němu vzbouřilo.

Důvodem je zejména Svobodovo obvinění v kauze Opencard, které by mohlo kompromitovat celou kandidátku.  V čele opozice stanul místopředseda strany Tomáš Chalupa. Dlouholetý starosta Prahy 6 na sněmu této pražské oblasti vystoupil proti Svobodovi nečekaně ostře. Svobodovi kromě obvinění připomněl též Filipa Dvořáka, kontroverzního exstarostu Prahy 1, který je Svobodovým spojencem.

Na sněmu „šestky“ se mělo o Svobodovi hovořit jako o „mrtvém muži“. Roli sehrála i Svobodova někdejší snaha zrušit místní sdružení v Bubenči, které přijalo zpět do strany bývalého primátora Pavla Béma. Chalupa s europoslancem Janem Zahradilem mu v tom sice zabránili, ale rozhodně to Svobodovi nezapomněli.

Chalupa má prý vlastní verzi pražské kandidátky, kterou by chtěl prosadit. Jeho trumfem má být zatím tajený všeobecně uznávaný nestraník. Na druhé místo za Němcovou by však místo Svobody chtěl Chalupa sám. „Usiluji o druhé místo v Praze a pan Svoboda také, takže jsme soupeři,“ řekl Chalupa deníku Právo. Svoboda mezitím získal podporu na Praze 2, kde sněm proběhl v režii starostky Jany Černochové, Svobodovy spojenkyně, která je na kandidátce navržena na třetí místo.

Tuhé boje probíhají i v regionech, v oblastním sdružení Jablonec nad Nisou došlo k rozkolu, kdy straníci z Jablonce opustili sněm na protest proti chování ostatních sdružení z regionu. V Ústeckém kraji zase po místních sněmech „zabalila“ kandidaturu známá poslankyně Ivana Řápková, která přitom původně chtěla být krajským lídrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…