Pekelný Okamura znovu udeřil na neziskovky a novináře. Stalo se něco nevídaného, nabízíme FOTO

12.12.2017 14:33

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura se ve Sněmovně postavil před novináře a spustil slovní palbu. Nešetřil především média spadající pod svěřenský fond premiéra Andreje Babiše (ANO). Ránu však dostala také rozvojová pomoc mířící z Česka do zahraničí, neziskové organizace a čeští vojáci na zahraničních misích.

Pekelný Okamura znovu udeřil na neziskovky a novináře. Stalo se něco nevídaného, nabízíme FOTO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala a Tomio Okamura ve sněmovně

Tomio Okamura vstoupil do tiskové konference zvolna. Promluvil o zákonu o cestovním ruchu. Postěžoval asi, že příliš vychází vstříc pojišťovnám a negativně se dotkne statisíců lidí, kteří si objednávají zájezdy u cestovních kanceláří. Podle Okamury utrpí i cestovní kanceláře. Sluší se dodat, že Tomio Okamura se dlouhá léta pohybuje v oblasti turismu a nabízí průvodcovské služby.

Anketa

Vadí vám, jak se Tomio Okamura chová k novinářům?

8%
92%
hlasovalo: 14028 lidí

Dotkl se také tématu firmy OKD a ustavení sněmovní komise k OKD. Okamura na tuto kauzu poukazoval už minulém volebním období, ale protože byli u moci sociální demokraté a lidovci, narážel na odpor. Teď je prý snad vhodnější konstelace k tomu, aby byla celá kauza řádně prověřena

Místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jiří Kobza navrhl určité změny v rozpočtu. O 200 milionů korun by snížil výdaje na rozvojovou pomoc. 100 milionů korun by šlo na nepředvídatelné události a 100 pro zdravotně postižené české občany.

„My chceme pomáhat především postiženým českým občanům, my chceme pomáhat našim potřebným občanům, takže navrhujeme přesunutí peněz ze zahraniční rozvojové pomoci, kde upřímně řečeno ani není stanoveno, kam to vlastně má jít, na jaké projekty. Takže my tady máme konkrétní projekty. My chceme posílit fungování integrovaného záchranného systému a my chceme pomoct postiženým českým občanům,“ doplnil Kobzu Okamura.   

Člen bezpečnostního výboru Sněmovny Radovan Vích novinářům poté prozradil, že SPD prosazuje ještě jednu změnu v rozpočtu, a to snížení částky určené na zahraniční mise o 300 milionů korun. Tyto peníze by podle Radovana Vícha měly padnout raději na posílení aktivních záloh v České republice. Místopředseda SPD Radim Fiala dodal, že peníze mají být sníženy misím, které nejsou zaštítěny mandátem OSN.

Téma zahraničních misí bylo uzavřeno, ale Fiala si slovo ponechal a jal se vysvětlovat, proč SPD odmítá komunikovat s některými novináři. Členové SPD mají totiž dojem, že někteří novináři si na toto hnutí udělali názor již předem, je to názor velmi negativní a s takovými novináři nemá podle Fialy a Okamury smysl debatovat.

Pro příklad ocitoval Fiala názor jednoho z novinářů serveru iDnes.cz Josefa Kopeckého prezentovaný na síti Facebook. Žurnalista vyložil svůj pohled na hnutí Tomia Okamury. Konstatoval, že se jedná o „rusofilní nácky“.

„Hnutí SPD pokoušející se dostat Česko z NATO i EU, odmítlo akreditovat iDnes.cz na svoji konferenci. Asi se @tomio_cz lekl, že bychom o něm napsali pravdu. Stejně dopadli kolegové z dalších médií. Myslím, že nikomu z nás nebude chybět sobota v atmosféře Plechového bubínku... Místo řečnění rusofilních extremistů je možná lepší si pustit ten Plechový bubínek, nebo třeba Soumrak bohů. Nebo dělat něco hezkého a nekazit si víkend s nácky,“ napsal novinář na sociální síti.

 

„Tento člověk podle nás není profesionál a s takovými lidmi spolupracovat nebudeme. Tento člověk není novinář, ale dělá aktivní politiku,“ okomentoval to na tiskové konferenci Fiala. Okamura mu přizvukoval. „Dneska tady není, ale jinak tady sedí od rána do večera. Takže příklad redakce, u které nemá smysl se jakýmkoli slušným způsobem pokoušet o spolupráci, protože názor už tato redakce má,“ doplnil Okamura.

Fiala poté prozradil další záměr SPD. Hnutí chce vzít peníze z projektu inkluze a dát je na plat učitelů. Okamura a jeho kolegové považují české speciální školy za v podstatě špičkové a jakékoli peníze, které jsou na inkluzi, jsou podle SPD ke škodě věci.

Z úst Radima Fialy také zaznělo, že kandidát na předsedu komise pro kontrolu GIBS Zdeněk Ondráček, který coby policista stál v roce 1989 proti lidem toužícím po svobodě, navštíví odpoledne poslanecký klub SPD a předloží mu svou představu fungování komise.

Před koncem tiskové konference se Tomio Okamura ozval ještě jednou a nikoli poprvé zopakoval, že SPD si vzalo za cíl připravit o peníze ty neziskové organizace, které předseda hnutí označuje za politické neziskové organizace.

„Jinak jsem ještě chtěl říct jednu věc. My máme ambici, nicméně je to tak komplikovaná záležitost, že i kolegové, se kterými konzultujeme, jsou to bývalí zaměstnanci Ministerstva financí, nedokáží dost dobře rozklíčovat, pod kterými všemi kapitolami jsou schované peníze pro tzv. neziskové organizace, já jim říkám ziskovky – neziskové organizace s politickým programem. My bychom rádi přeskupili a také bychom rádi připravili tento pozměňující návrh, nicméně je to tak komplikované, protože vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL to poschovávala skutečně pod několik ministerstev. Není tam řečeno, komu to přesně jde. Není tam rozděleno, které z nich jsou ty multikulti neziskovky, ty politické neziskovky a ty neziskovky, které naopak pomáhají starým lidem a dětem, které chceme podporovat a zachovat. Jak jsme teda těsně po volbách, tak není čas to rozklíčovat a odebrat peníze všem neziskovým organizacím s politickým programem, protože my máme v programu jako SPD, že chceme zastavit jakékoli státní financování všech neziskových organizací s politickým programem,“ uvedl Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„To sú ty ziskovky, co tady propagují islám, multi-kulti výchovu, migraci, Romea a takovýdle neziskovky, který v podstatě nic nepřináší. Kterým se za dvacet let ani nikoho nepodařilo integrovat. Jak jinak... A mimochodem, během volebního období bychom  chtěli posunout dál a připravit zákon o neziskových organizacích, které jsou financované ze zahraničí, abychom věděli, odkud vítr vane,“ doplnil k tématu Okamura s tím, že obdobný zákon platí v USA, Rusku nebo Izraeli. „Kdo chce dělat politiku, ať si založí politickou stranu,“ vyzval Okamura.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…