Peklo v Praze: Slabý kmotr Hrdlička, silný Hašek, naštvaný Kalousek a Babiš opět na scéně

27.11.2015 11:20

Nezaujatý pozorovatel nemá prakticky žádnou šanci pochopit, co přesně se nyní na magistrátu hlavního města Prahy děje. Ačkoli po včerejším mnohahodinovém jednání zastupitelstva, a zároveň zastupitelských klubů, je mnohem jasněji. Alespoň pro ty zaujaté.

Peklo v Praze: Slabý kmotr Hrdlička, silný Hašek, naštvaný Kalousek a Babiš opět na scéně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová a radní Libor Hadrava

Návrhy všemožných koalic odstartovaly poté, co se šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvolil k případné koaliční spolupráci s TOP 09. Ta ovšem nečekala a oznámila, že pro ni není miliardářovo hnutí partnerem a o spolupráci už jedná s Trojkoalicí a občanskými demokraty. Co se počtů týče, podobná konstelace by však byla nedostatečná. Topka má 12 mandátů, ODS a Trojkoalice dohromady 16, což by na většinu na radnici nestačilo. I proto se po několika jednáních do postů na magistrátu vrátili nezávislí. Ty představuje zejména exprimátor Tomáš Hudeček.

Jeho požadavky prý byly v rovině diplomacie. Rád by Prahu zastupoval na zahraničních jednáních a za toto byl ochoten podporovat shora zmíněnou koalici. Takzvaně nezávislí jsou spolu s Hudečkem ještě Milan Růžička a Eva Vorlíčková, všechno bývalí Topáci. Podle našich zjištění ovšem o podobném postupu nemůže být v TOP 09 ani řeč. Takto se měl vyslovit Miroslav Kalousek. „Rehabilitace Hudečka neexistuje!" vzkázali nám přímo z Poslanecké sněmovny. A tak přišla na řadu očekávaná varianta návratu nejsilnějšího zastupitelského klubu ANO. K tomu se dostaneme za chvíli.

Úsměv na tvářích zástupcům Trojkoalice ztuhnul (na starším snímku lidovec Jan Wolf)

Hnutí ANO a jeho magistrátní klub je totiž příběh sám pro sebe. Klíčovou roli v něm hraje mediálně nenápadný jmenovec jihomoravského hejtmana Michal Hašek. A druhé housle nyní připadají spíše na ministra obrany Martina Stropnického, předsedy kraje. Ten se podle našich informací opakovaně vyslovil pro možný návrat svého syna Matěje do Rady hlavního města. Nepřijatelné pro většinu zastupitelů vyjma uzounkého kruhu kolem primátorky Krnáčové. Navzdory svým slibům rovněž ministr Stropnický opakovaně jednal o koalici, ačkoli se měl dříve zaříct, že kvůli rodinnému "střetu" zájmů toto činit nebude. Opět nepřijatelné. „Ono to zas tak není, je to demokratická diskuse," svěřila se našemu redaktorovi jedna z blízkých spolupracovnic Adriany Krnáčové. Síla obou táborů se projevila až včera.

Nyní podmínky.

Adriana Krnáčová trvá na svém postu, nehodlá opustit primátorské křeslo. ODS, ČSSD a TOP 09 jsou ochotné jednat s ANO o koalici, ovšem bez Krnáčové. Andrej Babiš podle našich informací na primátorce netrvá, což mělo padnout právě na včerejším jednání zastupitelského klubu hnutí. „Do té doby všichni počítali s tím, že Babišovu podporu má," uvedly dva zdroje z radnice, jeden z ANO, druhý z TOP 09.

Exprimátor Svoboda a ODS by se znovu mohli dostat do vedení metropole

Pakliže bychom sečetli aktuální stav, možný postup by byl následující. ANO se spojí s TOPkou, ODS a ČSSD. Půjde o naprosto stabilní většinu, ačkoli s tím někteří z hnutí ANO nemusí souhlasit. Jenomže podle všeho jde pouze o čtyři jedince ze sedmnácti. „Diskuse o primátorovi je možná, spíše ale jednejme o postech náměstků," uvedl nejmenovaný zdroj z TOP 09. „Nebráníme se," kontrovalo ANO.

Ze hry, a to definitivně, je zřejmě Trojkoalice. Slepenec lidovců, zelených a STANu se nezamlouvá ani ODS, a už rozhodně ne ČSSD spolu s ANO. Hřebíčkem do rakve plánované spolupráce bylo čtvrteční odvolání předsedy výboru pro územní rozvoj a územní plán za ČSSD Jana Slezáka. Pro jeho konec hlasovali Piráti, TOP 09, ODS, Trojkoalice a Nezávislí. „S ohledem na průběh včerejšího zastupitelstva a naši dosavadní zkušenost jsme včera rozhodli, že nabídku TOP 09, ODS a Trojkoalice na utvoření koalice nepřijímáme. Nejsme přesvědčení, že toto uspořádání by vedlo k řádnému fungování města. Trojkoalice, zejména pak čtyři zastupitelé za Stranu Zelených, pro nás nejsou věrohodnými partnery poté, co v průběhu minulého roku několikrát porušili koaliční smlouvu a svým jednáním poškozovali zájmy Prahy a Pražanů,“ uvedl pro naši redakci předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina.

Jak se ParlamentníListy.cz dále dozvěděly, možný nově vytvořený koaliční sbor by mohl vládnout v sestavě 4, 3, 2, 2, tedy čtyři radní pro ANO, tři pro TOPku a po dvou by měli ODS a ČSSD. Na tomto se zřejmě shodli všichni a otázkou zůstává jen post primátora. Andrej Babiš na něm podle všeho trvá, i když za každou cenu se ho držet nebude. Totéž TOP 09. V ní se této pozice, v případě, že bude jednání nakloněno tímto směrem, chopí Jiří Nouza. Pokud by mělo mít primátora hnutí ANO, hovoří se jen a pouze o Evě Kislingerové.

Neméně zajímaví jsou i zákulisní hráči. V té souvislosti se v minulosti hovořilo zejména o Radmile Kleslové, ta ovšem ve včerejších debatách nefigurovala. Poslední dny se skloňují jiná dvě jména. Tomáše Hrdličky, někdejšího kmotra ODS, a Jiřího Vávry, exnáměstka TOP 09 a bývalého šéfa této strany v Praze. O Tomášovi Hrdličkovi se na magistrátu hovoří výhradně v minulém čase. Prý přišel o velký vliv především kvůli Praze 10, kde má rozhodnou rukou vládnout právě Kleslová. „Snažil se, ale nemá s čím hrát,“ uvedli naší redakci zástupci ODS a ČSSD. Námi osloveným členům ANO jeho jméno nic neřeklo. „Hrdlička je kolega někde v Hodoníně, toho myslíte?“ zeptala se překvapivě jedna ze zastupitelek ANO. Opačný pohled panuje nad Jiřím Vávrou. Ten by měl vést některá informační jednání s cílem podpořit TOP 09 do vedení Prahy. „Ano, víme o tom, zatím to není kontraproduktivní,“ uzavřel zastupitel strany odcházejícího Karla Schwarzenberga. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…