Pěkní zoufalci, ubožáci. Silná slova kolem Davida Ratha. Jeho minulost a budoucnost

15.02.2021 13:11

V dalším videu o vězních a vězeních se Jiří Kajínek věnoval Davidu Rathovi. Se kterým se tedy nesetkal, ale velice oceňuje, že bude moci pracovat jako doktor, protože to prospěje jak vězňům, tak vězeňské službě. Zato se postavil proti tomu, jak do Sněmovny přivezli Ratha s pouty, řekl, že to byla ukázka čecháčkovství. „Samozřejmě že víme, že se nemají brát úplatky, ale na rovinu si řekněme, podívejte se na různé lidi v politice, na jejich sídla, jak v politice najednou záhadně zbohatli. Takže asi to nebude jenom tím platem, který tam berou,“ řekl.

Pěkní zoufalci, ubožáci. Silná slova kolem Davida Ratha. Jeho minulost a budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Kajínek se přiznal, že rád vzpomíná na to, jak Rath hřímal v Poslanecké sněmovně, jak bojoval proti korupci a žádal co nejvyšší tresty. Jemu je bývalý ministr zdravotnictví sympatický, ale dodal, že ho nijak neomlouvá. Rath podle něho narazil hlavně tím, že se dostal do vazby. „A ve vazbě zjistil, co to obnáší. On, když vyzýval, že je třeba ty lidi zavírat a že je třeba je trestat, tak přesně to byl člověk, který neví, o čem mluví. On netušil, co říká. Dneska to ví, dneska je mu to všechno jasné, takže určitě si pamatujete, když ho přivezli do Poslanecké sněmovny svázaného, což si řekněme na rovinu, je trapné, směšné a ubohé. Svazovat doktora Ratha v Poslanecké sněmovně je nesmysl,“ tvrdil Jiří Kajínek.

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17055 lidí

Podle něho byla tato epizoda ukázkou české malosti a čecháčkovství. „Jak my jsme někdy úplní zoufalci, ubožáci,“ pravil a kritizoval nesmyslná nařízení. Rath dle jeho názoru nebyl žádný násilník nebo uprchlík. „David Rath byl člověk, který se snažil obhájit,“ mínil bývalý vězeň a právě kvůli tomu mu svazování ve Sněmovně přišlo trapné.

„Já bych mu nic takového nepřál, jestli bral nebo nebral úplatky, je jeho věc. Samozřejmě že víme, že se nemají brát úplatky, ale na rovinu si řekněme, podívejte se na různé lidi v politice, na jejich sídla, jak v politice najednou záhadně zbohatli. Takže asi to nebude jenom tím platem, který tam berou,“ uvedl a dodal, že kdo má rozum, ten dojde k závěru, že Rath rozhodně nebyl jediný zločinec. Dle Kajínka zvlášť dnes „mnoho lidí vydělává obrovské peníze na současném stavu ve společnosti“ a jsou zde „neuvěřitelné toky peněz“. Konstatoval, že lidé jsou naštvaní, protože zatímco jedna část společnosti krachuje, druhá část vydělává „veliký prachy“.

Zavzpomínal na „Mackovu facku“, která byla ve skutečnosti záhlavcem. „Všichni jsme se zasmáli, pěsti lítaly, šermovalo se, žádná pořádná rána teda nepadla, ale bylo to fajn, bylo to vtipný. David Rath si to nenechal líbit, ale národ se bavil,“ připomenul. Dodal, že Rath podle něj není žádný nejhorší zločinec, který by měl sedět roky a roky ve vězení. „Jsem přesvědčen, a nejen já, že on je ta malá ryba, kterou zavřeli,“ mínil.

Ale důvod, proč video vzniklo, je pochvala vězeňské služby, že Rath může vykonávat své povolání. „Na co lékař sedí ve vězení a dívá se do zdi? K čemu tam bude? Nebo že by tam byl zavřenej a dělal knihovníka, doktor? To je prostě nesmysl,“ měl  Kajínek radost, že jednou zvítězil zdravý rozum a z tohoto rozhodnutí budou profitovat všichni včetně vězňů a vězeňské služby.

Ale soudil, že Rath pak musí být ubytován samostatně, protože pokud by byl ubytován s ostatními, tak ti všichni jsou potenciální vyděrači, kteří mohou doktora nutit, aby jim předepsal léky či neschopenku. Zopakoval, že je dobře, že bude Rath opět pracovat jako doktor, protože ve věznicích není zvykem, aby byl doktor k dispozici 24 hodin denně. Doplnil, že jakožto u prvotrestaného není důvod, aby se Rath nedostal z vězení na podmínečné propuštění. „Které mu přeji, myslím si, že většina normálních lidí mu ho bude přát,“ doplnil. Soudce, který by Rathovi podmínečné propuštění nedal, by dle Kajínka nebyl normální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…