Pelikán, Krnáčová, Stropnický, Telička, Zlatuška, Jourová. Dokáže Babiš zavřít ústa havlovcům ve vlastním hnutí, ptá se komentátor

06.11.2016 18:14

„Je to, jako když do dubového špalku někdo opakovaně zatíná mohutnou sekeru s cílem rozseknout jej vedví. V tomto případě ovšem jde o něco zásadnějšího, než je kus dřeva – o osudové dělení české společnosti. Nakolik zasáhne i hnutí ANO?“ ptá se ve svém komentáři na serveru Dotyk.cz Jiří Pšenička.

Pelikán, Krnáčová, Stropnický, Telička, Zlatuška, Jourová. Dokáže Babiš zavřít ústa havlovcům ve vlastním hnutí, ptá se komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Následně se zamýšlí nad tím, že to v české zemi vypadá skoro tak, že nejsme jedna republika, ale dvě, které mezi sebou vedou bratrovražedný boj. „Konzervativní zemanovci a klausovci s pochopením pro východní autoritářské režimy proti liberálně a prozápadně orientovaným havlovcům,“ zmiňuje Pšenička. Základní konfliktní linie přitom není podle něj jasnou a na dálku viditelnou hranicí, nýbrž vede napříč jednotlivými kraji, městy, vesnicemi a dokonce i rodinami a církvemi. 

„Člověk nemusí být Nostradamus nebo legendární vědma Baba Vanga, aby dokázal odhadnout, že v příštích měsících v souvislosti se sněmovními volbami a následující novou prezidentskou volbou situace u nás ještě vygraduje a opět uvidíme i ‚štípnuté‘ politické strany. Jako tomu bylo při prezidentských volbách v roce 2013, kdy byly vykopány poměrně hluboké příkopy hlavně uvnitř ČSSD a ODS,“ zmiňuje Pšenička a zamýšlí se nad tím, zda něco podobného zasáhne i hnutí ANO Andreje Babiše. Pod pokličkou to prý začíná povážlivě bublat. 

  • Původní text ZDE

„Lidé, jako jsou ministr spravedlnosti Robert Pelikán, pražská primátorka Adriana Krnáčová, ministr obrany Martin Stropnický, poslanec Jiří Zlatuška, eurokomisařka Věra Jourová či europoslanec Pavel Telička, mají k oné antizemanovské, havlovské (chcete-li pravdoláskařské) klice velmi blízko. Podstatně blíže, než může být pro šéfa hnutí ANO snesitelné. A to hlavně kvůli tomu, že by to měl být právě Zeman, kdo Babiše za rok posadí (či neposadí) do vytouženého premiérského křesla,“ zmiňuje Pšenička. Podotýká však, že ve sporu ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s prezidentem a jinými ústavními činiteli ohledně přijetí dalajlámy se sám Babiš postavil na stranu Hermana.

„U dvojjediného politika a byznysmena to má ale trochu jiné příčiny. Třeba to, že pro Hermana s jeho kněžskou minulostí má podivnou slabost (i v lidoveckých kruzích se traduje, že se mu Babiš dokáže svěřit více než ostatním ministrům). Pokud jde o Číňany, ty Babiš nemusí ne z nějakých ideologických důvodů, má spíše strach, že ve volbách zasponzorují konkurenční ČSSD,“ zmiňuje Pšenička. 

Příští rok ale bude pragmatik Babiš, jak dodává, potřebovat mít na své straně pročínského (a proruského) Zemana. „Jaké zájmy u něj tedy nakonec převáží? Podaří se mu zavřít ústa havlovcům ve vlastním hnutí? Dopustí, aby se i hnutí ANO ‚štíplo‘? Nebo se snad i on v tomto civilizačním sporu nakonec odváží postavit Zemanovi?“ táže se komentátor. A dodává, že je možné, že pokud se současný hradní pán stane oním pověstným jakešovským kůlem v plotě, dá od něj i Babiš ruce pryč. „Ale rozhodně ne kvůli vítězství pravdy a lásky,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…