Pelikán: Zadržený migrante, neboj. Máš nárok na advokáta

13.02.2017 8:41

Migrantům, které zadrží policie, chce pomoci ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Nově by totiž mohli mít nárok na bezplatnou právní pomoc od advokáta. Píše o tom časopis Týden.

Pelikán: Zadržený migrante, neboj. Máš nárok na advokáta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Pelikán tento návrh uvádí v novele zákona o advokacii. Chce tak pomoci migrantům, kteří s tím, jak si zajistit právní služby, mívají problém. Nesmějí se totiž volně pohybovat mimo uzavřená pobytová zařízení a nemohou si tak například vyřídit žádost o azyl. 

Tyto služby v současné době zajišťují neziskové organizace, s jejich servisem však není ministerstvo úplně spokojeno. Dochází prý k výpadkům služeb a není zajištěno ani jejich stabilní financování. Advokátům by dle novely byla garantována odměna 300 korun na hodinu a cestovné. Přitom neziskové organizace, jež už mezi cizinci působí, na tyto peníze nárok nemají. I proto také dochází ke kritice návrhu. 

Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka jde o dárek advokátům, kteří si to prolobbovali. „Za tři sta na hodinu se jim nevyplatí jet do Bělé za cizincem, s kterým si nebudou rozumět, a budou muset složitě hledat tlumočníka. Ničemu to nepomůže,“ domnívá se však také.

Kritiky se Pelikánův návrh dočkal i ze strany exministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) či právního experta strany Jeronýma Tejce. „Zásadně nesouhlasím, aby se čeští daňoví poplatníci museli ve více případech než nyní podílet na hrazení advokátních služeb těm, kteří se z různých důvodů rozhodnou žalovat třeba náš stát,“ řekl. Proti je však i například Jana Černochová (ODS). 

„Bezplatná pomoc pro občany Česka i cizince podle novely počítá například s placením právního poradenství odhadem asi za šest milionů korun ročně, pomoc ve správním řízení přijde na čtyři miliony. Celkem jde o služby zhruba za 32 milionů korun. Samo ministerstvo bude muset přijmout čtyři zaměstnance na administrativu za 1,7 milionu korun za rok,“ uzavřel finančním výčtem Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…