Pelikánova žaloba na soudkyni Nečasové: Soudce nesmí být postižen za nesprávný názor, zdůraznila šéfka Soudcovské unie

22.09.2017 20:39

Hostem Interview ČT24 byla předsedkyně Soudcovské unie České republiky Daniela Zemanová. „Jsme demokratickou zemí, takže náš právní řád již z podstaty obsahuje řadu prostředků, které mohou a nemusejí účastníci trestních řízení využít,“ sdělila mimo jiné Zemanová.

Pelikánova žaloba na soudkyni Nečasové: Soudce nesmí být postižen za nesprávný názor, zdůraznila šéfka Soudcovské unie
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Úvodem se Zemanová vyjádřila ke kárné žalobě, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) na soudkyni Královou, jež mimo jiné řešila kauzu Jany Nečasové Nagyové. „Způsobil tím zejména mediální rozruch. A ten se ale týká spíše povah kauz, které paní soudkyně Králová projednávala. Kárná žaloba je běžným kontrolním mechanismem, a pokud má někdo z kárných žalobců pocit, že někdo ze soudců neplní, podá kárnou žalobu,“ sdělila Zemanová. Ona sama se nechtěla blíže ke kárné žalobě vyjadřovat.

„Obecně lze říci, že soudce nesmí být postižen za nesprávný právní názor,“ dodala. „Ale soudce má povinnost dodržovat vlastně pravidla, právní předpisy a v zákoně o soudcích jsou i další povinnosti. A mezi nimi je i ctít názor odvolacího soudu,“ podotkla.

Následně se vyjádřila i ke slovům exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), jenž hovoří o politickém nátlaku na soudkyni Královou. „Pro soudnictví jako takové je důležité nepodléhat žádným politickým vlivům. Ministr spravedlnosti, podá-li kárnou žalobu, soudní moc nemůže zpochybňovat soudní žalobu. Pokud by soudní moc cítila zásah, pak by bylo nutné o tom jednat,“ dodala.

Zemanová pak hovořila také o pomalosti soudů. „Problém délky řízení, jako problémy i jiné, nejsou řešeny komplexně. Není tady žádný subjekt, který by se zamyslel nad daným jevem celkem,“ posteskla si Zemanová. Ona sama je přesvědčena, že by pomohla nejvyšší rada soudnictví, která by podle ní měla být zřízena. „Soudní moc je jednou ze tří mocí a nemá žádného reprezentanta. Chcete-li něco projednat s vládou nebo parlamentem, víte, kam jít,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…