Pěna u pusy. Kalousek s Vondráčkem na sebe na Primě vytočeně křičeli, novic z ČSSD se musel smát

17.03.2019 14:46

V nedělní Partii proti sobě usedli šéf Poslanecké sněmovny z hnutí ANO Radek Vondráček, novopečený místopředseda ČSSD Michal Šmarda a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Probírali například, jestli je druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na odstřel za tajné schůzky kvůli mýtnému, prověřování případného schvalování teroru na Novém Zélandu policií, vyloučení Václava Klause ml. z ODS, nebo Vondráčkovo řádění s kytarou na stole v Poslanecké sněmovně.

Pěna u pusy. Kalousek s Vondráčkem na sebe na Primě vytočeně křičeli, novic z ČSSD se musel smát
Foto: Kalousek
Popisek: Miroslav Kalousek na tiskovém brífinku před schůzí sněmovny

Česká policie v souvislosti s pátečním teroristickým útokem v mešitách na Novém Zélandu prověřuje, zda se někteří lidé především na internetu a sociálních sítích dopustili schvalování tohoto trestného činu.

Kalousek vyzval Hamáčka, aby policii dal podnět k prošetření závažných trestných činů, ke kterým podle něj dochází na sociálních sítích schvalováním teroristického útoku na Novém Zélandě. „Zastavme tu stoku dřív, než se v ní utopíme,“ dodal Kalousek.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí

Uvedl, že útoků na internetu zahlédl tolik, že už to pokládá za masivní záležitost. „Na Zélandu se stal terorismus nejhlubšího zrna. Pokud někdo schvaluje teroristický čin, je to mimořádně odporný projev. A podle mě je to dokonce trestné,“ pravil s tím, že zde by měla jak společnost, tak instituce dát najevo, že něco takového se tu schvalovat nesmí.

Z toho, co koluje na internetu k tomuto masakru, je zhrozený i Vondráček. „Umíraly děti a tam jsou komentáře typu: Ještě bych mu nosil munici. To je mimořádně hloupé,“ uvedl šokovaně a doufá, že policie zjistí, kdo přesně to psal, protože takový lid podle něj patří před soud.

Trošku jiný pohled poskytl Šmarda. I když souhlasí s předešlými názory, dodává, že tyto komentáře na internetu nejsou začátkem problému, ale až jeho vyústěním. „I tito nenávistní trollové na netu jsou obětí toho, co se dnes ve společnosti děje. Že píší takové lehkomyslné odpornosti, to je výsledek toho, že zde začali politici a některá média obchodovat s emocemi lidí a dělat si z nich byznys,“ pravil a dodal, že hledat by měli kořeny takového chování.

„Jak jsem řekl, ta stoka tu byla vždy, ale držela se v kanále, dřív bylo nepřijatelné něco takového nahlas říct a napsat na internet. Některá média a politici té stoce otevírají dveře, když říkají, že je to přijatelné,“ dal Kalousek za pravdu Šmardovi a dodal, že kdo to dělá, měl by skončit před soudem.

Pozornost se upnula na druhého muže hnutí ANO Faltýnka, který je druhým týdnem v podezření, že mohl ovlivňovat zakázku na dodavatele mýtného systému. Svůj pohled na věc tento víkend vysvětloval na mimořádném jednání v dolní parlamentní komoře. Opozici ale nepřesvědčil.

„Takhle to ve vašem hnutí skutečně chodí, že když má někdo pocit, že něco zařídí lépe, tak jde a sám si k tomu určí mandát a zařizuje to?“ obrátila se moderátorka s dotazem na Vondráčka. Ten se ušklíbl a poznamenal, že by jej spíš udivilo, kdyby byl třeba ze strany opozice pochválen. „Je to standardní situace. Faltýnek byl aktivní v letech 2015 a 2016 a jestli něco umí, tak vyjednávat,“ řekl důrazně šéf Poslanecké sněmovny, čímž Kalouska velmi rozesmál.

„Mělo to tam nějakou logiku a fungovalo to,“ řekl s tím, že to, že se setkávají politici s představiteli vrcholných úřadů a zástupci ministerstva, to se běžně děje. „Někoho vyslechnout není nic proti ničemu, možná dát do budoucna lepší pravidla,“ uvedl a zmínil, že mají na stole zákon o lobbingu. Zdůraznil však ještě, že by se mělo hledět na to, jak to celé dopadlo. „Soutěž nebyla zrušena, co se mělo stát se nestalo. Naopak proběhlo neutrální výběrové řízení a stát ušetřil patnáct miliard,“ připomněl Vondráček, podle kterého je Faltýnek holt mediálně zajímavá postava hnutí ANO.

Faltýnka přitom policie vnímá naopak jako svědka. „Ti policisté, co u něj ráno byli, mu sami řekli, že ho vnímají v pozici svědka,“ zdůraznil šéf Poslanecké sněmovny. A Kalousek se opět neudržel. Vondráček nyní předpokládá, že se Faltýnek po hotelech už s nikým scházet nebude. „Vím, kolik lidí chodí za kým do Poslanecké sněmovny, to je realita. Každý si ale musí jen najít svou čáru a podle toho se chovat,“ doplnil.

Slova se ujal šéf poslanců TOP 09, který připomněl, že v každém případě musí platit pravidla. „Politik smí dělat jen to, k čemu je zákonem zmocněn. Nebo k tomu, k čemu ho někdo zmocněný oprávnil,“ bouchl do stolu s tím, že hnutí ANO je opět na štíru s právním státem. „Faltýnek nemůže jít a sám si mandát vzít, tím porušil pravidla poltického chování. Způsob, kterým se to snaží vysvětlit, je úsměvný,“ míní Kalousek, podle kterého jde o nepřijatelné jednání s obrovským korupčním přídechem.

„Ještě před pár lety by to byl okamžitý konec jakéhokoli politika, kdyby se to stalo. Strašně moc se u nás posunulo vnímaní konfliktu zájmu, ve kterém je ANO a jeho předseda neustále,“ kroutil Kalousek hlavou.

To už ale Vondráčkovi došla trpělivost a Kalouskovi vpálil jeho telefonát s vyšetřovateli ve věci případu Vlasty Parkanové. „Tento váš telefonát je dodnes slavný, udělejte si pořádek sám u sebe,“ řekl s tím, že kdyby v mýtném skutečně něco závažného bylo, tak už to dávno ví. A měl by na stole žádost o vydání o zahájení trestního stíhaní Faltýnka. „Policie Faltýnka bere v pozici svědka,“ řekl Kalousek a zopakoval, že nejde o žádnou kauzu.

Jejich dohady rozsekl místopředseda ČSSD Šmarda, který se pustil do zhodnocení situace „selským rozumem“. „Pánové, vy tady předvádíte reality show. Jednou tu předseda ANO křičí s pěnou u úst na Kalouska, že je to největší zloděj. Pak se to zase prohodí a křičí Kalousek to samé o Faltýnkovi,“ smál se s tím, že tahle show už nikoho nenavnadí a lidé toho mají akorát dost.

„Nezávidím tady panu Vondráčkovi, chudák tu sedí, není mu to příjemné, je to vidět. Faltýnek nepřišel, tak dělá právníka panu Faltýnkovi,“ politoval pobavený Šmarda šéfa Poslanecké sněmovny. Vondráček se vzpřímil a oponoval, že tam sedí rád a rád řekne fakta.

Šmarda vložil do debaty i svůj věcný pohled na věc. Celá situace je podle něj jinak a obsah kauzy ho vlastně vůbec nezajímá. „Problém je v tom, že v tom začíná být pěkný chaos. A to v tom, kdo má za co odpovědnost. Ministr Ťok ani nevěděl, že Faltýnek vyjednává. Za koho tedy vyjednával?“ řekl Šmarda s tím, že je to skutečně zvláštní situace a měl by jí vysvětlit.

„Vraťte míč na zem, ať lidi u vás dělají svou práci. A pokud někde chtějí pomoct, ať svým stranickým kolegům, kteří jsou k té práci kompetentní, něco málo poví a nevypadají v televizi jako blázni,“ poučoval místopředseda ČSSD Vondráčka.

„Pan Ťok je určitě rád, že Faltýnek vyjednal slevu, ale musí být smutný, že se to dozvěděl až za tři roky. To je opravdu legrace,“ dodal se smíchem Šmarda a opět rozesmál Kalouska. „To jsou hrušky, jablka, pomeranče,“ mávl nad jeho slovy rukou Vondráček, který odmítá, že by měli v hnutí chaos a upozornil jej, že má bordel v časových úsecích a vyvozuje závěry z jedné věty v Poslanecké sněmovně.

„Ano, je to velmi smutná reality show z permanentního porušování pravidel a zásad právního státu, u které vaše strana svítí. Hlavní odpovědnost, že se to ve vládě děje, má Babiš, kterému to umožňuje právě ČSSD,“ osočil se Kalousek na Šmardu a dodal ještě, že ušetření patnácti miliard je naprostý nesmysl. „To je jenom mediální tvrzení,“ podotkl.

Následně se začali politici dohadovat a přít o slovo, až je musela moderátorka mírnit, že je to debata, nikoli ring ani hádka. Předala slovo Vondráčkovi, který přislíbil, že pokud by se prokázalo, že Faltýnek udělal něco proti principům hnutí ANO, tak by to zcela jistě rychle vyřešili. „Jestli se ANO v něčem odlišuje, tak je to fakt, že vše dokáže rychle řešit,“ uvedl.

Na to nemohl Kalousek nereagovat a pořádně si rýpnul. „S tím souhlasím, že ANO má svůj kodex. Ale když se stane něco, co je s tím kodexem v rozporu a Babišovi to nevyhovuje, tak ANO to dokáže opravdu rychle řešit a rychle ten kodex upraví,“ smál se šéf TOP 09 a opět se s Vondráčkem začali překřikovat.

Do hádky opět vstoupil Šmarda a Vondráčkovi názorně připomněl, že alespoň sám vidí, jak nepříjemné je, když se takto Kalouskovi nabijí. „Ať se Faltýnek přestane schovávat a jde do televize i s Ťokem a vysvětlí, jak to celé bylo a skončí ta trapná situace,“ řekl.

Vondráček se začal dohadovat, že Faltýnek vše vysvětlil před dvě stě poslanci na vlastní žádost, až je Kalousek, kterého dlouho nepustili ke slovu, okřikl, že oni dva jsou přece koalice a hádají se, přitom on tam zastupuje opozici. „Nevysvětil nic, bylo to jedno z nejtrapnějších vystoupení, které kdy mohla slyšet,“ kontroval Kalousek.

„Faltýnek se bál, tak to odřekl,“ smál se Kalousek, načež Tománková potvrdila, že Faltýnek opravdu dostal pozvání. Přislíbil, že přijde, ale po vypuknutí kauzy účast zrušil.

Následně se přesunuli na kauzu fotky, na niž je předseda Poslanecké sněmovny Vondráček, jak tančí na stole právě v Poslanecké sněmovně. Znovu se za svou aktivitu omluvil a poznamenal, že okolnosti, kdy mu tato fotografie byla přeložena, byly velmi specifické. „Pan redaktor to zařídil, abychom se nějakým způsobem potkali a fotku mi předložil. Reagoval jsem nejdřív v té atmosféře, v jaké mi fotku předložil,“ řekl s tím, že všem, kterých se to dotklo, se omlouvá.

„Jak říká prezident, jen idiot dělá stejnou chybu dvakrát,“ podotkl s tím, že tam byli i z jiných stran a v době rekonstrukce. „Nebyl to nejlepší nápad mého života. Že jsem ale vyskočil na stůl a zahrál na kytaru, s tím nemám problém. Jestli někdo ano, tak mě to mrzí,“ dodal Vondráček.

„Veřejnost to vnímá negativně a jsem rád, že se pan předseda omluvil. Je to nepřijatelné, ve slušné zemi by musel rezignovat. Ale jsou tu i jiné věci, které jsou nebezpečné pro právní stát, jako je třeba primárně snaha o ovlivňování ÚOHS,“ uvedl Kalousek.

Slovo pak dostal Šmarda a opět to stálo za to. S velkým nadhledem opět reagoval tentokrát na Vondráčkovo hudební vystoupení. „Nezlobte se, to je nesmysl, řešit deset minut jednu pařbu,“ chytal se už nevěřícně za hlavu. „Já nevím, kde by se dnes Vondráček raději viděl, nedává to žádný smysl. A pane Kalousku, vám to také párkrát ujelo, za tohle by ve slušné zemi měl nerezignovat? To přece ne,“ podíval se na Kalouska nevěřícně. „Tak tam byla legrace a nebudeme už řešit, jestli je rád, že tam vylezl, nebo ne,“ uzavřel toto téma.

Od toho pak rovnou přešel k mnohem závažnějším věcem, jako například podle něj předvádí Václav Kalus ml., kterého ODS nakonec vyloučila. „Vyvolával duchy a srovnával předpisy EU se zločiny holokaustu. To je fatální problém. Jen proto, že chce být vidět a vyrovnat se svému otci, ubližuje lidem, jejichž rodiny byly holokaustem postiženy a drásá jejich rány. Dělá nepřijatelné věci,“ řekl a dodal, že kdyby měl ve straně takového člena, jako je on, snažil by se domluvit. A pokud by to nepomohlo, tak by jej vyloučil. Ale nejspíše ne tak rychle jako ODS.

Vondráček se k jeho vyloučení vyjádřil se slovy, že v ODS to už dlouhodobě vřelo a bublalo. „Je to spíše věc mezi Fialou a Klausem mladším. Mě těší, že ti, kteří nás kritizují jako sektu a autoritářské hnutí, vylučují teď za názor ze svého středu,“ uvedl spokojeně Vondráček s tím, že demokratická diskuse u nich v klubu je naopak na vysoké úrovní. „A Klausův výrok nebyl antisemitský, ale zkrátka jen příliš silný,“ uvedl.

„Je to lehkomyslný člověk, který se ze syndromu syna úspěšného otce snaží otce překonat, aby byl víc vidět. A z toho dělá hlouposti a může tím ublížit lidem. Mrzí mě, že neumí ale říct, že se omlouvá,“ dodal Šmarda.

A co by na takového člena říkali v TOP 09? „Neumím si představit, že by někdo říkal výroky jako Václav Klaus mladší. Ponechal bych to ale primárně na ODS,“ řekl Kalousek a upozornil, že ty největší vulgarity se stejně dají říkat naprosto spisovně. „Jako když předseda vlády řekne, že žádný konflikt zájmů nemá. Nebo když řekne předseda klubu, že si vzal mandát sám,“ poznamenal.

Moderátorku Tománkovou pak zajímal ještě Vondráčkův názor na výroky političky Karly Šlechtové, která napsala: „Politika je svinstvo a hnus, nebudu nikomu v politice dělat ovci nebo děvku“. „Vůbec nevím, co to má znamenat a proč to napsala. Jen jsem na to koukal. Je to úlet a my vůbec netušíme proč,“ řekl s tím, že možná by se to shodovalo s eurokandidátkou. „Nebo možná zhrzenost, nebo jiný osobní důvod, opravdu nevím,“ řekl Vondráček s tím, že by měla příště volit jiná slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…