Peníze na městskou policii se najdou, slibuje starosta Heřmanova Městce

07.01.2015 11:11

V komunální politice jsou stále nějaká překvapení, ale nemyslím si, že by mne něco zaskočilo. Spíše jsem byl trochu zklamaný lidský přístupem v předávání agendy od mého předchůdce. Tak okomentoval své první týdny ve funkci Josef Kozel (Živé město Heřm.Městec z.s). Již v minulosti kritizoval fungování úřadu a jako starosta plánuje zásadní změny, především směrem k otevřenosti radnice. Jaké budou jeho další kroky? Řeč přišla také na dopravní infrastrukturu města včetně dlouho plánovaného obchvatu či na plány na zřízení městské policie.

Peníze na městskou policii se najdou, slibuje starosta Heřmanova Městce
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta města Heřmanův Městec Josef Kozel (Živé město Heřm.Městec)

Pane starosto, v komunálních volbách jste nahradil Aleše Jiroutka z ODS. Jak byste hodnotil první měsíce ve funkci? Je něco, co Vás překvapilo?

V komunální politice jsou stále nějaká překvapení, ale nemyslím si, že by mne něco zaskočilo. Spíše jsem byl trochu zklamaný lidský přístupem v předávání agendy od mého předchůdce. Naopak velice pozitivně jsem vnímal přístup pracovníků úřadu včetně paní tajemnice, který byl velice profesionální, byť to pro ně po dlouhých letech byla velká změna vedení města.

V jakém stavu jste přebíral úřad? Vypadl na Vás ze skříně nějaký kostlivec?

Já to nenazývám kostlivci, ale dědictví. I v běžném životě je někdy na dědictví něco plusové a něco minusové. Je tomu tak i zde. Město však není ve stavu, že bych šel hasit nějaké požáry.

Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní a současně Váš první rok ve funkci?

V naší koaliční smlouvě máme hodně dlouhodobých a systematických cílů. Rok první k nim musí položit základ – pro mne osobně to znamená výraznou otevřenost radnice směrem k veřejnosti, informovanost a maximální osvětu ke krokům, které chceme provádět v delším horizontu. Když vše půjde dobře, tak nás v létě čeká přesun městského úřadu do nové budovy. Chci udělat vše pro to, aby i toto byla výrazná změna pro veřejnost, aby se v nové budově cítili dobře, coby občané, pro které je úřad zřízen a který je tak trochu jen a jen jejich.

Čeho byste chtěl celkově dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Komunální politiku beru jako veřejnou službu. Dostal jsem se do pozice starosty díky hlasům lidí, takže úspěšný budu jen v případě, kdy mi za čtyři roky ty samí lidé řeknou, dělal jsi to dobře, nedali jsme ti hlas nadarmo…

Co budete chtít dělat jinak než Váš předchůdce?

Nechci být takto porovnáván. Chci to dělat prostě a jednoduše po svém. Otevřeně k lidem, bez jakékoliv zástěrky. Slušně. Vím, že to takto hodně lidí říká a kdo čte tento rozhovor, tak si možná řekne, že mi to nevěří, že to říká každý. Já to ale nechci říkat, já to tak chci dělat.

Jako zastupitel jste také kritizoval fungování úřadu. Plánujete tak nějaké změny? Co se budete snažit udělat proto, aby byl úřad maximálně transparentní a otevřený směrem k občanům?

Už jsme první změny provedli. Začali jsme jednoduše: zveřejňujeme nejen usnesení rady či zastupitelstva, ale i zápisy. Dopředu jsme informovali o termínech jednání. Zprovoznili jsme facebook. Změnili i styl samotného veřejného jednání zastupitelstva s prezentací všech bodů a ozvučením. Změnou prochází městský zpravodaj a projde i městský web.

Jak často, při jakých příležitostech, budete chtít komunikovat s občany?

Dvakrát do měsíce už mi od zvolení do funkce funguje tzv. Otevřená kancelář starosty. Je to dvouhodinovka, kdy mohou lidé za mnou bez jakéhokoliv objednání přijít, probrat své problémy či náměty a zároveň mají jistotu, že se jim budu věnovat. Zatím to má velmi dobrý ohlas a daří se nám díky tomu i řešit první problémy ve městě. Do budoucna chci ještě přidat i osobní setkání nad nejrůznějšími tématy formou prezentací a besed s veřejností. První by měl být cca do měsíce na téma projektu nové radnice.

Problém města je doprava. Jaké plánujte v nejbližší době investice do infrastruktury?

To není tak snadná otázka. Problémem dopravy je především absence obchvatu, což je běh na velmi dlouhou trať. Chceme však, aby se na jeho přiblížení realizace usilovně celé čtyři roky pracovalo. Můžeme však pomoci bezpečností v dopravě na hlavním tahu městem – silnice I/17 - s osvětlením přechodů, a například i zpomalením dopravy u Chotěnic. Rádi bychom pracovali na změnách v místních komunikacích směrem k pohybu cyklistů. V neposlední řadě nás trápí možnosti parkování v centru města.

A co obchvat, který by městu výrazně mohl? Jste optimista s jeho realizací? Co proto uděláte?

Jak už jsem naznačil v předchozí odpovědi – musí být stále naší prioritou. Nárůst dopravy přes centrum města rok od roku stoupá. Věřím, že naším partnerem v tomto ohledu bude kraj, který díky aktivitě pana hejtmana napomůže přiblížení řešení. Na rovinu je třeba přiznat, ale že to není otázka pro 4 roky, které mám v úřadě před sebou.

Aktuálním tématem je také zřízení městské policie. Jste Vy osobně pro? A především, má na to město prostředky? Jaké předpokládáte náklady?

Jsem jednoznačně pro. Městská policie ve městě velikosti Heřmanova Městce (cca 5000 obyvatel) má rozhodně svoje opodstatnění. Opodstatnění jako služba občanům, nikoliv jako dráb a příležitost z nich tahat pokuty. Náklady se odvíjí vždy od rozsahu služby, jakou je Městská policie pověřena. Nepředpokládám, že by byly nějak drastické. Prostředky na ní a spokojenost s její prací mají daleko menší města či obce než je Heřmanův Městec. I u nás se tak jistě najdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…