Peníze na přípravu na změnu klimatu by 5 farem mohlo dostat letos

21.07.2017 12:41

Pět zemědělských podniků silně ohrožených klimatickými změnami a suchem by mohlo ještě letos získat peníze od ministerstva zemědělství na adaptační opatření, která povedou k udržitelnému hospodaření v budoucnu, píše ČTK.

Peníze na přípravu na změnu klimatu by 5 farem mohlo dostat letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Přizpůsobení je nutné kvůli očekávanému růstu průměrné teploty a nižšímu stavu vody v půdě. Řekl to dnes viceprezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček na tiskové konferenci po jednání vědců a zemědělců s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) v Brně.

Peníze by měly dostat podniky vybrané na základě Generelu vodního hospodářství krajiny ČR. Adaptační opatření se u nich budou testovat. Patří k nim Zemědělské družstvo Bulhary z Břeclavska s rostlinnou a živočišnou výrobou. „Mají také révu vinnou a část pozemků zavlažovanou. Klasickou rostlinnou a živočišnou výrobu má také Agros Vraný z Kladenska,“ uvedl Hlaváček.

Další tři podniky jsou specializované. Jedním z nich je převážně zelinářský podnik Ostrožsko z Uherskohradišťska, další je ZD Libčany u Hradce Králové jako největší pěstitel třešní v Česku. Posledním je Zemědělská společnost Chrášťany v okrese Praha-západ, která se zaměřuje na rostlinnou výrobu a pěstování chmele.

„Bohužel se zatím nepodařilo získat peníze ani letos, ani loni, ale věřím, že letos se to ještě podaří. Adaptační opatření nelze bez peněz dělat, i když do něčeho už se zemědělci pustili,“ řekl Hlaváček.

Opatření by se měla ideálně zavádět příští rok a pak po třech až pěti letech vyhodnocovat. „Uvidíme, jestli jsou užitečná a přínosná, aby se pak mohla plošně zavádět v celé republice,“ podotkl Hlaváček.

Mezi opatření patří například změna osevních postupů, změna pěstovaných plodin, zavádění nových genotypů. „Jde také o změnu zakládání porostů, změnu ve zpracování půdy. Také je otázka vybudování závlahového systému, melioračních staveb. Je potřeba také navázat legislativní změny. Chybí zákon o půdě a pachtu, zákon o komplexním zemědělském pojištění. Je třeba také vytvořit předpoklad pro odbyt, což souvisí s přijetím zákona o marketingovém fondu,“ řekl Hlaváček.

Ten vnímá očekávané změny jako výzvu a současně velkou příležitost pro české zemědělce. Podle Sobotky je potřeba analyzovat změnu poptávky po potravinách ve světě a hledat českou příležitost. „Musíme vědět, co je reálné a udržitelné pěstovat, a také musíme myslet na potravinovou bezpečnost. Musíme být mnohem opatrnější než v minulosti,“ řekl premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…