Peníze na základní výstroj pro vojáky se najít musí, tvrdí Stropnický

30.05.2014 19:15

Nedostatky ve výstroji české armády pokládá ministr obrany Martin Stropnický za ostudu. Za příčinu považuje špatně vedené soutěže na výběr dodavatelů vybavení v minulých letech. Ještě letos by vojáci měli dostat desítky tisíc nových maskovacích obleků. Novinářům to řekl v pátek při návštěvě 4. brigády rychlého nasazení v Žatci.

Peníze na základní výstroj pro vojáky se najít musí, tvrdí Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Je to elitní jednotka, proto jsem cítil jako povinnost ji osobně navštívit," řekl ministr s tím, že se snaží postupně osobně se seznámit se všemi podstatnými útvary českého vojska. Stropnický, kterého při návštěvě v Žatci doprovázel velitel pozemních sil Armády ČR Ján Gurník, považuje takové inspekce za velice užitečné. „Svět čísel se změní ve svět reálných lidí," uvedl.

Peníze na moderní taktické vesty či přilby být musí

Přímo od vojáků se tak v Žatci dozvěděl, že jim například scházejí moderní taktické vesty či přilby. Pokud je chtějí, musí si je pořídit ze svého. „To považuji za ostudu. Na takto základní věci peníze být musí a věřím, že i jsou. Takové základní věci nemůžeme řešit jen jako reakci na konkrétní situaci, jako je například současné napětí na Ukrajině, ale naprosto samozřejmě," řekl Stropnický.

Spoustu nedostatků ministr vidí jako důsledek nepovedených výběrových řízení na nákup vybavení v minulosti. „Nejde to napravit najednou, ale chceme, aby akviziční procesy v armádě do budoucna fungovaly a byly nezpochybnitelné," uvedl ministr. Čeští vojáci přitom podle něho přes potíže, s nimiž se musejí vyrovnávat, odvádějí profesionální práci, která obstojí i v mezinárodní konkurenci ostatních armád NATO. „Přál bych si, aby lidé změnili svůj pohled na naši armádu a přestali ji považovat za něco zbytečného," dodal Stropnický.

Vojáci si dlouhodobě stěžovali na nedostatek uniforem

Vojáci si například dlouhodobě stěžovali na nedostatek uniforem. Původní zakázku ale muselo Ministerstvo obrany zrušit a loni na podzim byly armádní sklady údajně téměř prázdné. V prosinci loňského roku se podařilo uzavřít smlouvu s prostějovskou firmou Koutný na uniformy v celoroční verzi za 28,8 milionu korun. Druhá část na letní verzi uniforem byla zrušena kvůli nesplnění zadávacích podmínek. Vítězem doplněného výběrového řízení se stala v březnu firma Blažek Praha, která armádě dodá do konce listopadu 57.500 součástí stejnokroje, tedy blůz a kalhot v béžovém a zeleném odstínu v letní verzi, vše za 36 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …