Peníze začaly být více než zdraví. Ekonomka Šichtařová o olympiádě úplně jinak

22.07.2016 18:21

Olympijské hry jsou dnes už jen sprostý byznys, píše na svém blogu na serveru iDNES.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

Peníze začaly být více než zdraví. Ekonomka Šichtařová o olympiádě úplně jinak
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Poukázala na to, že více než 150 akademiků z nejprestižnějších univerzit světa vyzvalo Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby kvůli viru zika nechala olympiádu v Brazílii odložit či přesunout. „Nákaza podle vědců poškozuje zdraví takovým způsobem, s jakým se medicína dosud nesetkala. Podle nich je neetické podstupovat riziko jen kvůli hrám. Virus by údajně mohl v nových oblastech zdomácnět, dál se šířit a mutovat,“ píše Šichtařová.

Celý text je ZDE

Do Brazílie přijedou na jedno místo stovky tisíc lidí z celého světa. Zika tak má volné pole působnosti a může se nekontrolovaně rozšířit po celé planetě. „Jenomže olympiáda už není o sportu a už vůbec ne o ‚souladu mezi tělem a duší‘ – je o penězích. A tak se nemůžeme divit organizátorům, že tato tvrzení vědců bagatelizují,“ píše Šichtařová. A poukazuje na to, že Brazilci už kvůli hrám prostavěli 180 miliard korun. Mezinárodní olympijský výbor tudíž prohlásil, že pro zastavení příprav na srpnové sportovní klání v souvislosti s nákazou „nevidí žádný důvod“. „Takže až tak moc si univerzitní lékaři a pracovníci v oblasti lékařské etiky, kteří připojili svůj podpis, vymýšlí a mají o tolik horší informace než jiní lékaři z Brazílie? Opatrnost velí zpozornět, když je to spor lékaři versus lékaři. Zdá se, že peníze začaly být víc než zdraví,“ podotýká Šichtařová.

Všímá si i toho, že řada sportovců už prohlásila, že na olympiádu nepojede. „Přese všechno jsme dosud olympiádu mohli vnímat jako jedinečnou v tom smyslu, že se sejdou ti nejlepší z nejlepších. Teď se sejdou v mnoha disciplínách jen béčka, která dostanou příležitost konečně získat medaili, když se konkurence nedostaví,“ poznamenává ekonomka.

Zároveň ale pro takový krok sportovců vyjadřuje pochopení: „Být já muž a mít doma těhotnou ženu, také by mě nikdo do Brazílie nedostal ani párem volů: Neměnila bych kousek plíšku a potenciální prestiž za hrozbu mikrocefalie (nevyvinutý mozek v důsledku infekce zika) svého miminka. Dá se to tedy říct i jinak. Maximální prestiž už olympiáda asi ztratila, když toto údajně malé riziko je sportovcům důležitější než údajná velká prestiž,“ uvádí Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…