Perla pouště, kterou zdecimovali vrazi. Rozhlasový reportér se vrátil ze Sýrie a podělil se o zážitky

19.04.2016 18:28

V dnešním vydání Dvaceti minut Radiožurnálu vystoupil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš, který se vrátil ze Sýrie. Posluchačům se snažil přiblížit situaci ve městech Homsu, Palmýře i Damašku, mluvil také o volbách a o tom, jak to vidí Syřané.

Perla pouště, kterou zdecimovali vrazi. Rozhlasový reportér se vrátil ze Sýrie a podělil se o zážitky
Foto: FB Terezy Spencerové
Popisek: Dnešní Sýrie

„Celý svět mluví o této perle pouště, kterou zdecimovali vrazi,“ řekl o Palmýře Robert Mikoláš s tím, že je celé místo takřka zničené a ruští vojáci nyní likvidují minová pole. „Někdy jsou ty exploze tak ohlušující,“ poznamenal, „že to vypadalo jako sebevražedný útok.“ Nálože jsou i na silnici zalité asfaltem.

Rodiny, které do Palmýry přijely, sbalily všechno, co mohly, a zase odjely. Není tam totiž nic, elektřina, voda, nic. „Ten pohled je skutečně žalostný, když jsem přišel k poničenému muzeu a tam vidíte ty usekané hlavy, sbíječky,“ popisoval Mikoláš s tím, že ti bojovníci jednají pod vlivem drog a Daeš se svými mrtvými vůbec nezabývá.

„To město prostě vypadá, jako vybombardované Drážďany na konci druhé světové války,“ řekl Mikoláš o Homsu. „Teď se ti lidé začínají vracet, mezi troskami najednou je život,“ poznamenal s tím, že většina těch, kteří přicházejí, jsou křesťané, jež se slzami v očích začínají obnovovat svá obydlí. „Děkují bohu a děkují Asadovi, musím říct.“

Celý pořad zde.

„Je to prostě takový průřez tou Sýrií, která tady byla předtím,“ popisoval Mikoláš Damašek, jenž je ve srovnání s Homsem a Palmýrou jako „nebe a dudy“. Místní preferují Asada oproti jakýmkoliv islamistům, kteří by chtěli zničit to, co si daná společnost vybudovala.

Voleb se zúčastnila nadpoloviční většina obyvatel, život však jde dál a lidé na to mají velmi střízlivý pohled. „Je jasné, že Asad ty volby chtěl nechat proběhnout, aby ukázal, že platí ústava,“ řekl Mikoláš s tím, že z venku nemá význam hodnotit volby jako nelegitimní.

„Kdybychom tady měli číst všechny skupiny, tak to je na několik hodin, možná dní,“ řekl o ohromném množství džihádistických skupin, které tvoří syrskou opozici. „Umírnění, to slovo taky nemám moc rád,“ řekl Mikoláš a připomněl, že některé organizace, které v Ženevě zastupují umírněnou opozici, jsou přesně ty, jež řezaly křesťanům hlavy a brání se lidskými štíty. Dodal, že například se těchto rozhovorů neúčastní Kurdové, kteří na to mají z jeho pohledu přinejmenším právo.

Boje v Sýrii stále pokračují i navzdory uzavřenému příměří, v zemi to však vyvolalo vlnu uklidnění mezi místními. Velkou část území má stále pod kontrolou fronta an-Nusrá. Ta je vlastně syrskou pobočkou al-Káidy, a pokud na její straně bojují opoziční organizace, nemají si co stěžovat na to, že je syrská armáda bombarduje. „Zavřete hranici s Tureckem a prostě ta válka skončí do půl roku,“ poznamenal Mikoláš nejdůležitější faktor bojů.

„Uvědomme si, že probíhá i obrovská informační válka,“ řekl Mikoláš s tím, že každé médium sdílí zájmy svých plátců.

Syřané by podle Mikoláše uvítali další přítomnost ruských vojsk, která pro ně představovala možnost porážky islamistických bojůvek, s jejich odchodem však částečně opět vzrostla v regionu nejistota.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…