Peroutkova vnučka chce poslat na Hrad exekutory

24.09.2016 7:04

Navzdory tomu, že jí to svým pravomocným rozhodnutím nařídil odvolací soud, nezveřejnila prezidentská kancelář omluvu za dehonestující výroky, které Miloš Zeman loni řekl na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. O případu informují dnešní Lidové noviny.

Peroutkova vnučka chce poslat na Hrad exekutory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přehlídka Hradní stráže na třetím nádvoří Pražského hradu v rámci Dne ozbrojených sil

Hrad tak podle listu pokračuje ve zdržovací taktice, kterou od počátku kauzy přijal za svou. Tentokrát se rozhodl podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho součástí je také žádost o odklad vykonatelnosti původního rozsudku z 1. září.

Z vyjádření Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka vyplynulo, že dokud soudci o dovolání nerozhodnou, Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se žádných omluvných slov z prezidentské kanceláře nedočká. „Spíš by mě překvapil opak,“ komentovala to včera.

Pokutu necháme udělit jen jednou

Kaslová má nyní podle právníků právo omluvu vymáhat ještě jinak – formou exekuce. O tu také hodlá zažádat. Hrad by tak mohl dostávat opakované pokuty, každou až do výše 100 000 korun. „Necháme ji ale udělit pouze jednou, symbolicky,“ řekla včera LN Kaslová. V každém případě by sankce za Miloše Zemana, respektive za prezidentskou kancelář, platili občané. Pokuta by mířila na Českou republiku.

Z vyjádření, které Hrad k dovolání vydal, vyplývá, že se obává dalších žalob kvůli jiným Zemanovým výrokům. Reprezentant státu je ostatně znám svými ostrými prohlášeními k nejrůznějším tématům. Rozsudek odvolacího soudu ze začátku měsíce by tak mohl vytvořit precedens a otevřít cestu k dalším soudním přím.

To si uvědomuje i hradní kancelář, a k podání dovolání ji proto „vede skutečnost možnosti precedentního přenosu odpovědnosti prezidenta republiky za jeho výroky na Českou republiku“.

Verdikt prezidentská kancelář nenapadá

Kancelář na Hradčanech naopak nenapadá samotný verdikt odvolacího soudu. Jeho odůvodnění totiž považuje za brilantní.

Zemanův kancléř Vratislav Mynář a další lidé z okolí hlavy státu také po tomto rozsudku přes nařízenou omluvu opakovali, že jde o „vítězství Hradu 3:1“.

Kaslová je oproti nim s verdiktem nespokojena. Odvolací soud podle ní označil jejího dědečka za antisemitu. „Přijde mi zvláštní, že soud se rozhodl sám hodnotit jeho dílo a nepozval historiky a odborníky. S tím výkladem nesouhlasím,“ řekla. Například text Dynamický život, jímž soudce dokládal údajnou fascinaci slavného novináře nacismem, ve skutečnosti vedl k Peroutkově zatčení gestapem a deportaci do nacistického koncentračního tábora. „Teď najednou ten článek používá Hrad a další lidé jako argument,“ diví se Kaslová. Proti rozhodnutí soudu chce proto také podat dovolání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…