Pěstouni-prarodiče zřejmě přijdou o dávky. Chystá se na to zákon

01.01.2012 21:08

Pěstouni, kteří si do své péče vzali vnouče, čeká příští rok o několik tisíc korun méně. Přísnější podmínky pro ně přichystalo ministerstvo práce a sociálních věcí pod Jaromírem Drábkem.

Pěstouni-prarodiče zřejmě přijdou o dávky. Chystá se na to zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

"Vládní návrh zákona počítá s tím, že nárok na odměnu pěstouna nebude v případě prarodičů automatický. Vznikne až na základě posouzení sociální situace," popsal pro iDnes.cz ředitel odboru rodiny a dávkových systémů na ministerstvu práce a sociálních věcí Miloslav Macela.

Podle tohoto návrhu by příští rok dostávali někteří pěstouni-prarodiče o tisíce korun méně. Nyní dostávají odměnu 3126 až 17193 korun měsíčně. Od roku 2013 by takové částky dostávali jen ti prarodiče, kteří jsou v těžké sociální situaci nebo vychovávají postižené dítě.

Podle Macely se bude každý z případů posuzovat samostatně. "Byly i případy zneužívání této pomoci," popsal. Změnu ministerstvo zdůvodňuje tak, že prarodiče na rozdíl od ostatních pěstounů mají k dítěti vyživovací povinnost.

V České republice je v pěstounské péči na 13 000 dětí. Polovina z nich je u příbuzných. I když existuje několik případů zneužití finanční pomoci, poctivým pěstounům může zákon způsobit problémy. "Bylo by velmi špatné, kdyby se prarodičům odebíraly dávky, protože spousta těchto pěstounů je v důchodovém věku a měli by s tím problém," míní proti Věduna Bubleová z občanského sdružení Středisko náhradní rodinné péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…